03.09.2016 - 10:04
|
Actualització: 03.09.2016 - 10:16
La sonda especial Juno de la NASA ha enviat les primeres imatges del pol nord de Júpiter, preses durant el primer viatge orbital de la sonda al voltant del planeta. Les imatges mostren tempestes i activitat meteorològica fins ara desconeguda al sistema solar.
‘El pol nord de Júpiter no s’assembla a res que hàgem vist o imaginat’, ha dit Scott Bolton, principal investigador de l’equip de Juno. ‘El pol és més blau que altres parts del planeta i s’hi produeixen moltes més tempestes (…) el planeta més gran del nostre sistema solar és certament únic’, ha afegit.
A més, el sistema d’infrarojos (JIRAM) ha permès detectar punts calents al pol nord i sud que no s’havien observat mai. També s’ha captat per primera vegada l’aurora austral de Júpiter.
La sonda va entrar en l’òrbita de Júpiter el passat 5 de juliol, després de gairebé cinc anys de viatge des de la Terra. El 27 d’agost va completar el primer viatge orbital i en farà 36 més abans d’estavellar-se contra el planeta. La sonda Galileu ja va orbitar al voltant de Júpiter però no tenia instruments per investigar-lo més enllà dels núvols de la seva atmosfera.
L’astrònom Enric Marco explica, al seu bloc de +VilaWeb Pols d’estels, que l’objectiu principal de Juno és entendre l’origen i evolució de Júpiter: ‘Investigarà la possible existència d’un nucli planetari sòlid, farà un mapa detallat de l’intens camp magnètic de Júpiter, mesurarà la quantitat d’aigua i amoníac a l’atmosfera profunda, i observarà les aurores del planeta. La missió també ens permetrà fer un pas de gegant en la nostra comprensió de com es formen els planetes gegants i el paper jugat per aquests titans en la formació de la resta del sistema solar’.