La NASA intenta de restablir el contacte amb la Voyager 2, la sonda que fa més temps que és a l’espai

  • La setmana passada, l'agència li va enviar una instrucció errònia que va fer que s'inclinés lluny de la Terra

VilaWeb

Redacció

01.08.2023 - 20:34
Actualització: 01.08.2023 - 22:20

La NASA intenta de restablir el contacte amb la Voyager 2, la sonda que fa més temps que és a l’espai. La setmana passada, va enviar-li una instrucció errònia que va fer que la sonda s’inclinés lluny de la Terra i l’agència hi perdés la comunicació.

La sonda, que es troba a més de 12.000 milions de quilòmetres de distància del nostre planeta, va inclinar-se tan sols un 2%, però aquest lleuger canvi d’orientació fou suficient perquè perdés el contacte amb els receptors de la NASA. La distància entre la sonda i la Terra és tan gran, de fet, que les instruccions emeses des del nostre planeta triguen unes divuit hores a arribar a la nau, tot i viatjar a la distància de la llum.

Aquesta setmana, l’agència farà un nou intent de recuperar el contacte amb la nau per a redreçar-la mitjançant la gran antena parabòlica que té instal·lada a Canberra (Austràlia). Tanmateix, la NASA admet que les possibilitats d’èxit d’aquesta estratègia són molt minses, i que és probable que els responsables de la missió hagin d’esperar fins a l’octubre –quan és previst que la sonda es reiniciï de forma automàtica– per provar sort.

La Voyager 2 és una de les dues sondes que l’agència va llançar a l’espai l’any 1977 amb l’objectiu inicial de capturar imatges de Júpiter i Saturn. Després de passar per aquests dos planetes, la sonda va continuar el seu viatge espacial per convertir-se en un dels objectes de fabricació humana que més lluny es troben del nostre planeta. El títol l’ostenta la Voyager 1, la seva bessona, que es troba a uns 15.000 milions de quilòmetres de la Terra i que es va convertir el 2012 en la primera sonda a entrar a l’espai interestel·lar. La va seguir, l’any 2018, la Voyager 2.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor