01.08.2023 - 20:34
|
Actualització: 01.08.2023 - 22:20
La NASA intenta de restablir el contacte amb la Voyager 2, la sonda que fa més temps que és a l’espai. La setmana passada, va enviar-li una instrucció errònia que va fer que la sonda s’inclinés lluny de la Terra i l’agència hi perdés la comunicació.
La sonda, que es troba a més de 12.000 milions de quilòmetres de distància del nostre planeta, va inclinar-se tan sols un 2%, però aquest lleuger canvi d’orientació fou suficient perquè perdés el contacte amb els receptors de la NASA. La distància entre la sonda i la Terra és tan gran, de fet, que les instruccions emeses des del nostre planeta triguen unes divuit hores a arribar a la nau, tot i viatjar a la distància de la llum.
Aquesta setmana, l’agència farà un nou intent de recuperar el contacte amb la nau per a redreçar-la mitjançant la gran antena parabòlica que té instal·lada a Canberra (Austràlia). Tanmateix, la NASA admet que les possibilitats d’èxit d’aquesta estratègia són molt minses, i que és probable que els responsables de la missió hagin d’esperar fins a l’octubre –quan és previst que la sonda es reiniciï de forma automàtica– per provar sort.
La Voyager 2 és una de les dues sondes que l’agència va llançar a l’espai l’any 1977 amb l’objectiu inicial de capturar imatges de Júpiter i Saturn. Després de passar per aquests dos planetes, la sonda va continuar el seu viatge espacial per convertir-se en un dels objectes de fabricació humana que més lluny es troben del nostre planeta. El títol l’ostenta la Voyager 1, la seva bessona, que es troba a uns 15.000 milions de quilòmetres de la Terra i que es va convertir el 2012 en la primera sonda a entrar a l’espai interestel·lar. La va seguir, l’any 2018, la Voyager 2.