26.10.2020 - 17:24
|
Actualització: 26.10.2020 - 17:57
La NASA ha confirmat que sobre la superfície de la Lluna hi ha aigua. És la conclusió a què ha arribat després de dos anys d’estudi durant els quals s’han analitzat les imatges captades el 31 d’agost del 2018 per un telescopi.
Aquest telescopi, anomenat SOFIA i col·locat sobre un Boeing 747, va apuntar al cràter Clavius, un esvoranc de més de 200 quilòmetres de diàmetre prop del pol sud del satèl·lit natural. Les observacions anteriors de la superfície de la Lluna havien detectat alguna forma d’hidrogen, però no havien pogut distingir entre l’aigua i el seu parent químic proper, l’hidroxil (OH).
Els responsables de la descoberta, encapçalada per Casey Honniball, planetòloga de la Universitat de Hawaii i investigadora de la NASA, assenyalen que l’abundància d’aigua en aquest cràter és d’uns 200 micrograms per cada gram de terra lunar. És, doncs, una quantitat menor, atès que un microgram són 0,000001 grams. Es podria dir que hi ha, aproximadament, una ampolla d’aigua d’un terç de litre atrapada en un metre cúbic escampat per la superfície lunar.
We detected water on the Moon’s sunlit surface for the first time! This suggests water may be distributed across the lunar surface, and not limited to cold, shadowed places.
Tune in live to learn more: https://t.co/t3AhWT3hNJ https://t.co/73u4hrX90V
— SOFIAtelescope (@SOFIAtelescope) October 26, 2020
A tall de comparació, el desert del Sàhara té cent vegades la quantitat d’aigua que el SOFIA va detectar a la terra lunar. Tot i les petites quantitats, el descobriment fa interrogar-se sobre la manera com es crea l’aigua i com persisteix en la dura superfície lunar sense aire. L’aigua és un recurs valuós en l’espai profund i un ingredient clau de la vida tal com la coneixem.
‘Encara no sabem si la podrem utilitzar com a recurs, però saber que hi ha aigua a la Lluna és fonamental per als nostres plans d’exploració’, ha dit Jim Bridenstine, actual administrador de la NASA.