24.03.2016 - 02:00
Dijous Sant evoca Verges, al nostre país. De fet, avui és el dia que més visitants rep aquest poble empordanès, gràcies a una Passió de Crist que s’ha fet famosa per l’anomenada Dansa de la Mort, en què dos adults i tres infants disfressats d’esquelet recorren al so repetitiu i sobri d’un tabal els carrers del poble amb una dalla i una bandera que recorden la brevetat del temps, a més d’un plat ple de cendra i un rellotge sense busques, símbols de la fi inexorable que sotja tothom.
La Dansa de la Mort és una mena de ritual de Setmana Santa que s’ha mantingut viu a Verges, ininterrompudament, des de l’edat mitjana. Tot amb tot, el misteri que actualment s’hi representa es basa en un llibre en vers de fra Antoni de Sant Jeroni, ‘Representació de la sagrada Passió i Mort de Nostre Senyor Jesucrist’, del 1773. La teatralització de la processó permetia de trencar la barrera del llatí eclesiàstic i facilitava l’adoctrinament amb un llenguatge més entenedor.
A banda aquest element escenificat, la Passió de Verges en té un altre que l’ha convertida en una festa singular, i és que l’estret carrer dels Caragols és il·luminat tot el Dijous Sant amb llànties formades per closques de caragol.
La processó i la Dansa de la Mort de Verges, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 1983, s’emeten avui en directe a les 22.00 a través d’una vintena de televisions locals de la Xarxa.
Processó del Silenci a Badalona
Dijous Sant també és una diada important a Badalona: al vespre s’hi fa la Processó dels Misteris, la passió més antiga de totes les que hi ha documentades del Principat. Data de l’any 1627 i és coneguda popularment per processó del Silenci, perquè l’única cosa que se sent en tot el recorregut és el Cant de Record i Memòria.