12.10.2023 - 17:24
|
Actualització: 13.10.2023 - 08:24
Aquesta tarda nit ha tingut lloc un episodi molt significatiu en relació a les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez.
Tot ha començat amb la publicació d’una notícia de l’Agència Catalana de Notícies en que, basant-se en fonts del govern espanyol, s’explicava que les negociacions entre el PSOE i Junts avancen, però on s’afirmava que un acord exigirà –entre més gests– una renúncia a la unilateralitat per part del partit independentista. Aquestes mateixes fonts remarcaven que el PSOE no signarà l’acord “a qualsevol preu” i que Junts haurà de donar “mostres inequívoques” que actuarà dins els paràmetres de la constitució espanyola. El text afirmava que La Moncloa creu que Junts haurà de comprometre’s amb el diàleg i l’executiu espanyol haurà de tenir elements per comprovar que no optarà per la via unilateral. I acabava amb un contundent “han de saber que no hi haurà independència de Catalunya ni referèndum“, diuen.
La sorpresa gran ha arribat hores després quan l’ACN ha rectificat la notícia original deixant com a única condició que expliciten ara les fonts socialistes contactades que Junts ha d’estar compromés a la negociació i esborrant per tant les exigències sobre la unilateralitat, la independència i el referèndum. L’agència no ha aclarit en públic els motius del canvi, però tot indica que les seves fonts a La Moncloa han optat per rectificar, vistes les conseqüències que podien tenir aquestes paraules.
Perquè el missatge arribava precisament la vigília de la reunió entre el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i la portaveu de Junts al congrés espanyol, Míriam Nogueras, per a tancar la ronda de contactes per a la investidura i molt probablement hauria tingut una dura resposta per la portaveu de Junts, que la rectificació evita.
De moment, Sánchez ni confirma ni descarta una trucada amb Carles Puigdemont per aplanar la negociació. En conversa informal amb els periodistes ha dit que es reunia i parlava amb els grups parlamentaris, però no ho ha descartat explícitament.
D’una altra banda, aquestes fonts apunten que qualsevol acord que s’assoleixi amb Junts –també una possible llei d’amnistia– haurà de disposar de seguretat jurídica i destaquen que l’entesa amb la formació de Puigdemont no hauria de servir solament per a la investidura de Pedro Sánchez, sinó per als pròxims quatre anys. “No és una qüestió d’investidura, sinó de legislatura“, apunten.
Aquestes veus es mostren optimistes respecte de la possibilitat d’assolir l’entesa. Expliquen que les negociacions són complexes, però ja s’han vist els primers avenços. Diuen que ara toca madurar els acords i que les forces independentistes encara han de virar cap a posicions que facin l’entesa possible. El govern espanyol considera que la complicació principal per a l’acord són les pròximes eleccions catalanes i la rivalitat entre els dos actors independentistes que han de fer possible la investidura de Sánchez, ERC i Junts, que rivalitzen per obtenir rèdits de la negociació.