27.12.2019 - 14:38
|
Actualització: 27.12.2019 - 16:14
La Moncloa confia en la possibilitat d’investir Pedro Sánchez abans de la nit de Reis. La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha dit que si l’advocacia de l’estat presentava l’informe sobre l’aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dilluns, encara hi havia temps per a tancar l’acord amb ERC i programar un ple d’investidura els dies 2, 3 i 5 de gener. Segons Celaá, les negociacions amb ERC ‘són en curs’ i l’executiu espanyol no preveu cap més pacte. ‘No hi ha pla B’, ha dit, i ‘les negociacions no s’han trencat’.
Celaá ha dit que el govern espanyol no sabia res del contingut de l’informe de l’advocacia de l’estat ni tampoc quan el faria públic. El dia 2 expira el termini de cinc dies hàbils que el Tribunal Suprem va donar a les parts perquè presentessin al·legacions sobre la manera com actuar després de la sentència del TJUE, que reconeix la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat.
Sí que ha volgut recordar que, al juny, l’advocacia de l’estat havia informat al Suprem que Junqueras havia d’haver obtingut un permís per a recollir l’acta d’eurodiputat. ‘L’advocacia té una avalada trajectòria de solvència’, ha defensat.
La investidura de Sánchez queda pendent del contingut d’aquest informe, en què l’advocacia de l’estat haurà de donar el seu parer i dir si considera que Junqueras ha de sortir de la presó per recollir l’acta o, fins i tot, si ha de ser excarcerat, com sostenen les defenses. ERC vincula qualsevol decisió a aquest document.
Celaá diu que el Suprem haurà d’aplicar la sentència del TJUE amb ‘proporcionalitat’ i d’acord ‘als principis de legalitat que emanen de la constitució i dels tractats de la Unió Europea’. La sentència, ha defensat, ‘no és cap cop a la justícia espanyola, sinó una mostra de la naturalesa garantista de la justícia’. En aquest sentit, ha volgut contrarestar les crítiques a la decisió del TJUE per part dels partits de l’oposició. ‘Aquest tribunal no és una instància estrangera, no és l’executor d’un codi penal imposat als espanyols’, perquè ‘Espanya és membre de les institucions europees i els jutges europeus són tan nostres com els nacionals’.