La Moncloa acorda amb la Generalitat de no impugnar la llei que habilitaria una consulta dels jocs

  • L'acord s'ha assolit en la subcomissió de seguiment normatiu i solució de conflictes, que forma part de la comissió bilateral Generalitat - estat espanyol

VilaWeb

Redacció

02.11.2022 - 11:13
Actualització: 02.11.2022 - 12:06

El govern espanyol no impugnarà davant del Tribunal Constitucional la modificació de la llei catalana de consultes que havia de permetre la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Segons que ha avançat la cadena Ser, La Moncloa havia mostrat reticències inicials, però finalment ha resolt que aquesta norma entra dins de les competències de la Generalitat.

L’acord s’ha assolit en la subcomissió de seguiment normatiu i solució de conflictes, que forma part de la comissió bilateral Generalitat – estat espanyol. Les dues parts consideren doncs resoltes les discrepàncies i “conclosa la controvèrsia” plantejada, per la qual cosa pacten comunicar aquest acord al Tribunal Constitucional, a més d’inserir l’acord en el Butlletí Oficial de l’Estat i el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

El 15 de març la Generalitat va aprovar un decret llei per modificar la llei vigent i permetre així que el president català tingués “base legal” per convocar una consulta només en una part del territori. La norma, fins aleshores, només permetia de convocar una consulta a tota la ciutadania de Catalunya o bé en un àmbit municipal, comarcal o de vegueria concrets.

Amb aquest recurs d’urgència, el govern va modificar la llei 10/2014 de consultes populars no referendàries per promoure consultes supramunicipals. Així, podria convocar una consulta sobre els Jocs Olímpics d’hivern del 2030 als ciutadans de dues vegueries diferents com són l’Alt Pirineu i l’Aran. Aquestes inclouen cinc comarques: la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran.

El projecte olímpic va quedar aparcat després del fracàs de les negociacions entre el govern de Catalunya, el Comitè Olímpic Espanyol i el govern d’Aragó, que no van aconseguir tancar un acord per promoure una candidatura conjunta. Amb tot, aquesta modificació obre la porta al fet que es pugui reprendre el projecte olímpic. De fet, així ho han expressat diferents veus del govern català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor