La mina de petroli de Guardiola de Berguedà conté un bacteri que podria solucionar desastres ecològics

VilaWeb

Redacció

19.08.2015 - 10:00
Actualització: 19.08.2015 - 12:35

Guardiola de Berguedà (ACN).- La mina de petroli de Riutort, situada a Guardiola de Berguedà, no tan sols presumeix de ser l’única excavació d’aquestes característiques visitable de tot l’Estat, sinó que també desperta l’interès científic gràcies a la presència d’un bacteri que degrada el petroli. Carme Sellés, directora de l’empresa que gestiona la mina, ha explicat que “el bacteri podria servir com un detergent” en cas que hi hagi un vessament al mar. Tot i així, ha remarcat que les condicions a l’exterior no són les mateixes que a l’interior de la mina i que per això des de la Universitat de Barcelona estan investigant el seu comportament. Aquesta excavació ha despertat l’interès de les universitats de Manchester i Montpeller.

La mina de Riutort es va deixar d’explotar fa 100 anys i, després de passar molt temps abandonada, el doctor Albert Permanyer de la Universitat de Barcelona, s’hi va tornar a introduir i va localitzar aquest bacteri que degrada el petroli. Sellés ha explicat que els dos elements “són parella de fet”, però que a 5.000 metres sota terra “no és fàcil estudiar el seu comportament”. Per aquest motiu, l’excavació berguedana s’ha convertit en un laboratori “a peu pla” on Permanyer i el seu equip estudien aquest bacteri que en un futur podria ser molt útil per a la ciència i el medi ambient.

Els darrers anys, a part de l’interès i de la investigació que porta a terme la Universitat de Barcelona, també s’han acostat a les instal·lacions berguedanes la Universitat Autònoma de Barcelona i les universitats de Manchester i Montpeller. Totes elles fan visites amb els seus alumnes per poder veure el petroli dins el seu hàbitat natural. “Són alumnes fidels que fan molts quilòmetres per venir a la mina”, ha explicat Sellés. A banda d’aquests col·lectius específics, l’excavació també rep visites escolars adaptant l’explicació en funció de l’edat dels alumnes.

Un espai singular i únic

La mina fa onze anys que es va obrir el públic i la seva responsable el qualifica com un espai “singular” perquè es tracta de l’única excavació d’aquestes característiques visitable de tot l’Estat. Els visitants poden passejar per les galeries “tal com es van deixar fa 100 anys”, ha explicat Sellés. Concretament hi ha una galeria de 133 metres de longitud i dues galeries transversals de 73 i 67 metres respectivament. Un dels punts que crida més l’atenció és la galeria que acumula tota l’aigua que es filtra per les roques i que una pressa no deixa córrer cap a la resta de la mina.

“Els visitants se sorprenen de veure com el petroli surt dels porus de la roca”, assegura Sellés, “la gran majoria s’espera trobar llacs i rius plens de petroli, però això és una pel·lícula errònia”. La realitat és que per poder obtenir el petroli s’havien de treure les roques a l’exterior i posteriorment es destil·laven. Conèixer el procés d’extracció del petroli és un altre dels atractius de la mina. Les visites van començar el 2004 i, després d’uns primers anys amb poca activitat, ara la mina “s’ha fet un lloc com a destí turístic i cada cop hi ha més nombre de reserves”, ha manifestat la responsable de la instal·lació.

Deu anys d’activitat industrial

L’explotació de la mina va començar l’any 1905 i al cap de cinc anys es van ampliar les instal·lacions amb la construcció d’una fàbrica de destil·lació per obtenir el petroli de les margues bituminoses. Alhora també es va construir un ferrocarril amb tracció animal per poder transportar el material que s’extreia. Tot i la important inversió econòmica, l’explotació no va assolir el rendiment desitjat i es va tancar definitivament l’any 1915. Sellés ha explicat que l’activitat industrial no va continuar perquè era “un petroli immadur”. Durant el seu procés de formació es van alterar les condicions idònies i no es va poder utilitzar per fer gasolina, tan sols es va poder fer servir per fer asfalt, greix i betum, tres usos industrials que “no donaven diners”.

Un tast de vins miner

Per segon any consecutiu i amb la voluntat de potenciar les activitats a l’entorn de la mina, aquest mes d’agost les instal·lacions acullen tres sessions de tast de vins relacionats amb l’entorn. La primera de les sessions es va fer el passat dissabte 15 d’agost i es repetirà l’experiència els dissabtes 22 i 29 d’agost. Es tracta d’un tast conduit per la sommelier Sílvia Culell i que inclou cinc varietats de vins amb olors i matisos de roca, de mar, de sotabosc i d’hidrocarburs. L’any passat es va celebrar per primera vegada coincidint amb el desè aniversari de l’obertura de la mina de Riutort.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor