La Comissió de l’Estatut dels Diputats discuteix el cas Dalmases a porta tancada

  • "Tractant-se d'un procediment disciplinari, n'hem de mantenir el caràcter reservat", ha dit el president de la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

02.11.2022 - 14:15
Actualització: 03.11.2022 - 12:24

La Comissió de l’Estatut dels Diputats del parlament de Catalunya, que ha de tractar el cas Dalmases i també procediments que afecten els diputats de Vox Alberto Tarradas i Ignacio Garriga, ja està reunida a porta tancada. S’ha decidit a proposta de la presidència que ocupa el diputat de Junts, Jaume Alonso-Cuevillas: “És la primera vegada que s’aplica el codi de conducta i els precedents que establim avui condicionaran el futur. Tractant-se d’un procediment disciplinari, n’hem de mantenir el caràcter reservat.” La resta de membres de la comissió no s’hi han oposat.

La reunió es fa amb la resposta de la mesa del Parlament de Catalunya sobre la taula. La setmana passada la comissió va expressar dubtes sobre com interpretar el codi de conducta dels membres del Parlament de Catalunya, però la mesa la va instar a interpretar-lo segons el seu parer i decidir si obre una investigació a Dalmases i als altres diputats o no.

Alonso-Cuevillas, abans de començar la reunió, ha dit que el codi de conducta era un “nyap”. Això ha molestat els integrants de la comissió, que li ho han retret durant les seves intervencions. ERC, la CUP i els comuns s’han queixat de les declaracions d’Alonso-Cuevillas i també han lamentat que hagués dilatat els terminis per convocar la comissió. Tots tres han dit que el codi de conducta és prou clar per a emprendre les valoracions i decidir si s’obren procediments. Alonso-Cuevillas ha repetit que té “molts dubtes” sobre el rang normatiu del codi.

La mesa va assenyalar ahir a la comissió com ha de procedir. Si la comissió aprecia una infracció del codi de conducta del parlament haurà de citar a declarar el diputat afectat –ho pot fer a porta tancada. També pot decidir d’incloure més peticions d’informació. Un cop fetes les declaracions, la comissió haurà de redactar un informe i elevar-lo a la mesa, que, tal com recordava ahir, és l’òrgan competent per a imposar una sanció.

El codi de conducta del parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 euros a 12.000 per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal per als casos molt greus. El text aprovat el 2016 –en l’article 7.2– diu: “Els diputats han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans.” En relació amb els mitjans de comunicació, diu que la col·laboració s’ha d’orientar “a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada”.

És aquest punt el que suscita dubtes a Alonso-Cuevillas. En una entrevista al programa Més 324 assenyalava que el codi és confús i no deixa clar si es poden analitzar conductes succeïdes fora del parlament.

En la reunió no es parlarà del cas Dalmases i prou, sinó també de les situacions dels diputats de Vox Ignacio Garriga i Alberto Tarradas. Segons fonts de la mesa, no hi ha cap termini estipulat per a l’audiència dels diputats afectats si s’acaba decidint d’obrir la investigació.

Noves acusacions contra Dalmases

Cinc dones han denunciat anònimament que han sofert abús laboral, abús de poder i maltractament psicològic per part de Francesc de Dalmases, segons que publica El Periódico. Una de les afectades és una ex-treballadora del Departament de Cultura quan Laura Borràs n’era consellera. Denuncia que va ser víctima d’assetjament laboral, humiliacions i intimidació per part de Dalmases, extern al departament, i que va acabar acomiadada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor