La Mesa omet de nou la llei del referèndum i la descarta ara com ara en el proper ple

  • L'oposició demana un informe jurídic de les lleis de 'desconnexió' i Forcadell ho rebutja

VilaWeb
Redacció
29.08.2017 - 12:44

L’oposició demana un informe jurídic de les lleis de ‘desconnexió’ i Forcadell ho rebutja

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

La Mesa del Parlament tampoc ha abordat aquest dimarts la llei del referèndum que dóna cobertura a la consulta anunciada per a l’1 d’octubre ni la de transitorietat jurídica, i ha descartat ara com ara incloure-les en l’ordre del dia del proper ple, previst pel 6 i 7 de setembre.

Segons fonts parlamentàries, la Mesa d’aquest dimarts ha redactat l’ordre del dia del ple i en cap cas ha parlat de les lleis de ‘desconnexió’, si bé el tema ha protagonitzat extraoficialment bona part de la trobada.

Els grups de l’oposició han mostrat el seu empipament per que encara no s’abordi l’admissió a tràmit de la llei del referèndum, tenint en compte que es va registrar a la fi de juliol, abans de l’aturada estival, i que l’habitual era abordar el seu tràmit en la Mesa del 16 d’agost, la primera després de les vacances: el d’aquest dimarts és la tercera trobada que ho omet.

Per això Cs, PSC i PP han demanat a la presidenta, Carme Forcadell, un informe jurídic dels lletrats sobre dos assumptes: sobre la legalitat del contingut de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica, i sobre per què es dilaten la seva tramitació quan el normal és fer-ho en la Mesa posterior al registre de la llei.

La majoria independentista en la Mesa defensa que aquests informes no són necessaris, i argumenten que les lleis encara no s’han tramitat per les “amenaces” de l’Estat i del Tribunal Constitucional (TC).

Forcadell ja va explicar fa dues setmanes que no es pot exigir que aquestes lleis de tramitin amb normalitat, perquè “la situació no és normal, tenint en compte que hi ha cinc membres de la Mesa encausats”.

La proposta de demanar un informe jurídic s’ha votat i la majoria que formen JxSí l’ha rebutjada, per la qual cosa l’oposició acusa tant JxSí com la CUP de “trilerisme” parlamentari.

S’HAVIA PACTAT EL 16 D’AGOST

Després de la trobada, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha dit que el seu grup havia pactat amb JxSí que la llei del referèndum es tramités el 16 d’agost, “però JxSí ha variat la seva estratègia pels últims moviments del TC”.

La CUP assumeix que les lleis “contravenen l’Estatut i la Constitució i s’assumeix la desobediència”, per la qual cosa no entenen l’estratègia de JxSí després de l’anunci del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, d’impugnar la llei quan la Mesa admeti a tràmit la norma, sense esperar que arribi al ple de la Cambra.

En la Mesa d’aquest dimarts també s’ha parlat de com podrien acabar arribant al ple les lleis del referèndum i de transitorietat, tenint en compte que, “sigui com sigui”, abans de poder fer-ho han de ser admeses a tràmit en la Mesa –moment en què el Govern central les recorrerà–.

Per accelerar els tràmits i evitar una impugnació, JxSí i la CUP podrien apel·lar en el proper ple a l’article 81.3 del Parlament, que permet modificar l’ordre del dia amb el ple ja en marxa per votar una iniciativa en aquest mateix moment si ho demanen dos grups.

L’oposició entén que això seria “groller” i que aquesta estratègia no és pertinent en assumptes de calat com aquestes lleis, mentre que JxSí l’està estudiant.

Els ‘cupaires’ tampoc comparteixen aquesta opció perquè advoquen per “deixar-se d’astúcies, ser transparents i tramitar les lleis amb normalitat: portant-les a la Mesa, admetent-les a tràmit i votant-les amb tota transparència”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor