18.08.2020 - 13:11
|
Actualització: 18.08.2020 - 13:37
La mesa del Parlament de Catalunya ha refusat la proposta de Junts per Catalunya (JxCat) de destituir el secretari general de la cambra, Xavier Muro, per haver censurat les resolucions sobre la monarquia espanyola aprovades al ple. La proposta ha tingut el suport dels representants de JxCat i l’oposició dels d’ERC, Ciutadans i el PSC; hi ha hagut, doncs, un trencament entre els dos partits que governen la Generalitat. Catalunya en Comú, la CUP i el PP no tenen dret de vot a la mesa del parlament. La proposta no s’ha arribat a votar perquè, després de les intervencions dels membres de la mesa, s’ha vist clar que no s’aprovaria.
Fonts pròximes a la presidència del parlament indiquen que a la reunió Roger Torrent ha manifestat el seu suport a Muro i ha dit que els polítics havien d’assumir les conseqüències de les seves decisions, però que no es podia exigir als funcionaris que entomessin el cost de la repressió per decisions que prenen els polítics. En canvi, el vice-president del parlament Josep Costa ha criticat a Twitter la decisió: ‘Lamentam que avui a la mesa del parlament els partidaris de l’autocensura i de la censura (ERC, Cs i PSC) s’hagin alineat per avalar la decisió de censurar les resolucions contra la monarquia borbònica.’
Lamentam que avui a la mesa del @parlamentcat els partidaris de l’autocensura i de la censura (ERC, Cs i PSC) s’hagin alineat per avalar la decisió de censurar les resolucions contra la monarquia borbònica.
Sense defensar la sobirania del Parlament no hauriem fet l’1O.
— Josep Costa (@josepcosta) August 18, 2020
‘Agents d’altri’, al Parlament de Catalunya | Editorial de Vicent Partal
Abans que JxCat hagués presentat la proposta formal a la mesa, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja va demanar públicament la destitució de Muro, fet que va originar reaccions a favor de la tasca de Muro i en contra. Els nou lletrats del Parlament de Catalunya van traslladar una carta a la mesa de la cambra en què expressaven el suport al seu secretari general. Igual que el Consell de Personal del parlament, que va rebutjar qualsevol pressió sobre els funcionaris de la cambra.
Per contra, l’Assemblea de Treballadors per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) del Parlament de Catalunya va dir que Muro hauria tingut l’opció de deixar el càrrec, però alhora conservant la plaça de funcionari com a lletrat, i no publicar retallades al butlletí oficial les resolucions contra la monarquia espanyola. ‘I els altres lletrats haurien tingut l’opció, personal i solidària, de no acceptar d’assumir un càrrec que d’ençà del 155 duu associat l’ofici de censor’, van dir. Creuen que els treballadors del parlament fan la feina ‘sota una pressió constant, sotmesos a un 155 encara operatiu, i sotmesos a amenaces reiterades de processaments penals’.