07.03.2017 - 12:00
|
Actualització: 07.03.2017 - 20:00
La mesa del parlament ha validat la proposta de reforma del reglament de la cambra presentada per Junts pel Sí. L’objectiu de la proposta és poder aprovar la llei de transitorietat jurídica –és a dir, la llei de desconnexió que establirà la nova legalitat catalana– amb el procediment de lectura única. La coalició independentista ja va proposar aquesta reforma la setmana passada i la mesa la va acceptar amb la condició que en el text s’aclarís que el mecanisme per a dur a terme la reforma és la ponència conjunta.
El tràmit d’avui és el començament d’un llarg procés. Un vegada validada la proposta de Junts pel Sí, el pas següent serà la constitució de la ponència conjunta i, després, el debat en el ple. En la ponència conjunta, Junts pel Sí i la CUP, que tenen la majoria parlamentària, podran modificar el reglament i introduir-hi un element clau: permetre que qualsevol grup parlamentari pugui tramitar proposicions de llei per lectura única, és a dir, en un sol debat.
Què és la lectura única? És un mecanisme que permet d’aprovar una llei en un mateix dia, sense necessitat de passar per comissió i sense possibilitat de presentar-hi esmenes. Fins ara aquesta eina parlamentària tenia caràcter excepcional i només era reservada al govern o, molt rarament, a la cambra, quan tots els grups es posaven d’acord.
Objectiu: tenir-la preparada abans de la desconnexió
Tots aquests moviments es van gestant amb la mirada posada en la llei de transitorietat jurídica, que té la funció de facilitar el trànsit de l’ordenament jurídic espanyol a un ordenament jurídic català. És la joia de la corona de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP, perquè implicarà la desconnexió respecte de l’estat espanyol. El mes de desembre, tots dos partits ja van explicar que tenien un acord sobre el redactat d’aquesta llei. El text defineix Catalunya com una ‘república de dret, democràtica i social’ i, en paraules de Marta Rovira, serà la DUI del procés.
La llei, previsiblement, conté molts elements que poden ser impugnats pel Tribunal Constitucional espanyol. Per això, en paraules de Jordi Turull, es guardarà ‘tancada amb pany i forrellat fins que convingui’. Gràcies a la modificació del reglament, Junts pel Sí i la CUP podran esquivar la impugnació del TC modificant l’ordre del dia quan ho prefereixin –així ja ho preveu l’article 81.3– i sol·licitar que la votació de la llei de transitorietat s’inclogui en l’ordre del dia per lectura única.
Una reforma legítima i absolutament legal
El portaveu parlamentari adjunt de JxSí, Roger Torrent, ha dit que l’informe dels lletrats de la mesa demostra que la proposta de reforma del reglament de la cambra és absolutament legal i legítima. La mesura, ha dit Torrent, és també adient perquè iguala en drets el govern i els grups parlamentaris.
El diputat ha dit que la ponència conjunta que propugna JxSí partirà de zero i ha negat que hi hagi cap text prefixat. Ha admès, això sí, que el seu grup té una proposta pròpia, que segons el text registrat la setmana passada seria de permetre que un únic grup pogués proposar a la cambra la tramitació d’una llei per lectura única, i ha instat la resta de grups a presentar iniciatives. Torrent ha defensat que tenen tota la legitimitat de proposar la modificació, com qualsevol altre grup parlamentari, que és legal perquè l’informe dels lletrats ha deixat palès que s’adequa a la normativa i que, a més, és convenient.
‘Indigna’, ‘insuportable’ i ‘antidemocràtica’: la reacció de l’oposició
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dir que era ‘indigne’ i ‘insuportable’ la reforma del reglament. ‘Pretendre canviar el reglament del Parlament de Catalunya perquè el que diuen que és la llei més important en tres segles d’història s’aprovi de manera velada, amb nocturnitat i per la porta del darrere, em sembla indigne per als qui ho proposen i insuportable per als qui en teoria se’ns imposarà’, ha dit. També ha avançat que el seu partit farà tant com pugui per evitar-ho, amb ‘tots els instruments de la legalitat’.
El PP creu que el Parlament s’ha partit en dues meitats: entre una oposició ‘democràtica’ i els partits que donen suport al govern, JxSí i la CUP, ‘absolutament antidemocràtics’. El portaveu parlamentari del PP, Alejandro Fernández, ha denunciat que amb la reforma del reglament del parlament per a la tramitació de la llei de transitorietat jurídica que proposa JxSí es vulnerant drets fonamentals dels diputats. També ha dit que emprendran converses amb l’oposició per fer possible un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra la reforma del reglament.