02.08.2016 - 07:42
PP i PSOE van parar dimecres el seu vistiplau i ara estan més a prop de negar el grup als independentistes
MADRID, 2 (EUROPA PRESS)
La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat per a les 12.00 hora d’aquest dimarts la reunió de la Mesa de la Cambra Baixa que determinarà si finalment CDC tindrà grup parlamentari propi o, per primera vegada des de la Transició, acaba en el Grup Mixt juntament amb Compromís, Bildu i altres partits minoritaris.
El grup comanda per CDC, registrat amb el seu nou nom de Partit Demòcrata Català (PDC), no ha estat reconegut per la Mesa del Congrés dimecres passat i va quedar a l’espera que els independentistes argumentessin la seva sol·licitud.
El Reglament permet formar grup si es tenen un mínim de cinc diputats i, a més, se supera el 15% dels vots en aquelles circumscripcions en les quals es van presentar.
CDC, tot i que va aconseguir vuit diputats en els comicis de juny, no va arribar a aquest 15% en les quatre províncies catalanes (va quedar per sota a Barcelona i Tarragona), i ni tan sols va arribar a aquest mínim en el conjunt de Catalunya (es va quedar al 14%).
A més, la formació que capitaneja Francesc Homs al Congrés, tot i que va concórrer a les eleccions amb el nom de Convergència, es va registrar com a grup amb la seva nova denominació, Partit Demòcrata Català (PDC), malgrat que encara no està autoritzada pel ministeri de l’Interior.
PARLAMENT
Tant el PP com el PSOE, que sumen majoria a la Mesa del Congrés (cinc de nou vots), s’havien mostrat oberts a una interpretació laxa del Reglament que permetés que Convergència tingués una altra vegada grup, però dimecres passat, el mateix dia en què els independentistes van donar un pas més per la ruptura al Parlament, tot va quedar en suspens.
En les seves al·legacions, els independentistes catalans apel·len precisament a la doctrina del Tribunal Constitucional per reclamar una interpretació favorable dels requisits reglamentaris i aposten per interpretar el llindar del 15% com una mitjana de les quatre províncies, el que els dóna el 17% perquè d’aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6% de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.
Pel que fa al nom, admeten que el PDC encara no té el vistiplau del ministeri de l’Interior, però indiquen que la denominació d’un grup parlamentari no ho exigeix i que la seva pretensió no suposa vulnerar la legalitat.
La decisió de la Mesa del Congrés està en mans del PP i del PSOE, que després de la decisió del Parlament semblen menys proclius a donar una resposta positiva. Aquest mateix dilluns, el PP ha rebutjat el grup de CDC al senat, mentre que el PSOE s’ha abstingut.
Davant de la reunió d’aquest dimarts, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha dit que seria “preocupant” fer gestos cap a CDC mentre els seus diputats no censuren el desacatament al TC que suposa aprofundir en la secessió. Des del PSOE, la portaveu adjunta, Isabel Rodríguez, va avisar que només es donarà grup si els lletrats avalen la seva legalitat.
Per contra, C’s ja ha anunciat que votarà en contra i ha demanat als majoritaris que enviïn a CDC al Grup Mixt. Units Podem-En Comú, que té altres dos vots a la Mesa del Congrés, no va voler donar suport a a Convergència fa una setmana en protesta per la negativa de la Taula a donar via lliure als grups de les seves confluències (En Marea i A la Valenciana).
AVANTATGES DE TENIR GRUP PARLAMENTARI
Des de la Transició, CDC sempre ha tingut grup parlamentari propi al Congrés, en els últims temps amb Unió (CiU) i en l’anterior legislatura com la coalició Democràcia i Llibertat (DL).
Tenir grup propi suposa grans avantatges polítiques, econòmiques i de mitjans. Qui ho constitueix té garantida la seva representació en totes les comissions parlamentàries, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la Junta de Portaveus i capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; mentre que dins del Grup Mixt cal repartir-se temps d’intervenció i seients en les comissions.
En les sessions de control, tenir grup propi possibilita entrar en les quotes de preguntes i interpel·lacions al Govern, així com avantatges a l’hora d’incloure les seves proposicions no de llei en els plens, però en el Grup Mixt tot aquest ‘tros de pastís’ ha de distribuir-se a parts iguals.
EN JOC, REBRE 42.000€ AL MES
En el pla econòmic, per exemple, durant l’anterior legislatura les forces polítiques que es van constituir en grup van rebre al Congrés una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals i una altra variable, en funció del nombre de diputats componien el grup, que ascendia a uns 1.645,49 euros mensuals per escó, el que en el cas de CDC suposen més de 42.000 euros al mes.
A més, només havent aconseguit grup parlamentari propi es pot accedir al cobrament de les subvencions per enviament gratuït de propaganda electoral durant la campanya.
I els avantatges es prolonguen per a les següents eleccions, perquè els que ara ho aconsegueixin tindran opció a presència en els futurs debats electorals i plans de cobertura informativa dels mitjans públics.