19.09.2023 - 21:40
|
Actualització: 20.09.2023 - 10:54
Del 22 al 25 de setembre, a Barcelona es fan les festes de la Mercè, la festa major de la ciutat. Com cada any, els carrers i places s’omplen d’activitats, festes i concerts adreçats a tota mena de públic, dels més petits als més grans.
A la programació d’enguany hi trobem més de cent activitats per a fer en família repartides en tot d’espais de la ciutat: la plaça de Sant Jaume, l’avinguda de la Catedral, el Palau de la Virreina, el passeig de Gràcia, la plaça i basílica de la Mercè, etc. Són aquestes, bo i classificades:
Exposicions
Seguici popular, a la Virreina. A l’exposició del seguici popular s’hi podran veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. Fins el 25 de setembre, de 10.00 a 20.00.
Exposició de gegants de Barcelona, al Pati Manning. La mostra de gegants tornarà al Pati Manning de la Casa de la Caritat (carrer de Montalegre, 7) amb prop d’un centenar de gegants, gegantons i gegantets dels barris de la ciutat. No cal reservar-hi entrada. Fins el 23 de setembre, de 10.00 a 19.30 (el 23, fins a les 17.00).
Mostra de dracs i bèsties de foc, al Born CCM. Les bèsties de foc que surten en les festes dels barris de Barcelona tenen una cita al Born Centre de Cultura i Memòria, que durant una setmana les acollirà perquè tothom pugui conèixer-les en repòs abans no toqui anar a ballar a la Passejada de Bèsties. Fins el 22 de setembre, de 10.00 a 20.00.
Cultura popular
Divendres 22 de setembre
Seguici inaugural. Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Miquel. A les 19.00.
Toc d’inici. Plaça de Sant Jaume. A les 20.00.
Passejada de bèsties. Recorregut: carrer del Comerç, carrer de la Princesa, carrer de Montcada, carrer de Sombrerers, plaça de Santa Maria del Mar, carrer de Santa Maria, passeig del Born i plaça Comercial. A les 22.00.
Dissabte 23 de setembre
Falcons de Barcelona i de Vilafranca. Les dues colles falconeres es tornaran a aplegar per fer figures humanes de tota mena: agenollats, ajupits o drets, els components de les colles desafien l’equilibri per tal de crear figures vistoses, clàssiques o innovadores. Avinguda de la Catedral. A les 10.30.
Cercavila castellera. Recorregut: palau de la Virreina, la Rambla, la Boqueria, carrer d’Avinyó, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume. A les 11.30.
Diada castellera. Amb els Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Colla Jove Xiquets de Valls. A la plaça de Sant Jaume. A les 12.00.
Inici de la tabalada. La tabalada reunirà tot de bandes de percussió de colles de diables per convertir el passeig de Gràcia en un dels epicentres de la festa. Recorregut: passeig de Gràcia, carrer Provença fins a passeig de Gràcia i carrer Consell de Cent. A les 17.00.
Correfoc infantil. Recorregut: passeig de Gràcia, carrer Consell de Cent fins a passeig de Gràcia i carrer Provença. A les 18.30.
Tabalada infernal. Passeig de Gràcia. A les 20.00.
Plantada de Xambanga. La nit abans de la diada de la Mercè, la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona organitza una de les cercaviles més originals i divertides de la festa major. En acabat, la Xambanga començarà la cercavila. El recorregut serà: la Rambla, carrer de Sant Pau, plaça de Joaquim Xirau, passatge de la Pau, carrer de Josep Anselm Clavé, plaça del Duc de Medinaceli, carrer Ample, plaça de la Mercè, carrer Ample, carrer d’Avinyó, carrer de Cervantes, carrer dels Gegants, plaça de Sant Miquel i plaça de Sant Jaume. A les 20.00.
Ceptrotada. És la mostra de ceptrots i bèsties de foc de Barcelona. Passeig de Gràcia. A les 20.25.
Correfoc. Recorregut: passeig de Gràcia, carrer Provença fins a passeig de Gràcia i carrer Consell de Cent.
Diumenge 24 de setembre
Matinades de grallers. Avinguda de la Catedral. A les 9.30.
Anada a ofici. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de la Ciutat, carrer de Regomir, carrer Ample i plaça de la Mercè. A les 10.00.
Galejada de trabucaires. Recorregut: Canaletes, la Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume. A les 10.20.
Mostra de balls de gegants. Plaça de Sant Jaume. A les 11.00.
73è concurs de colles de sardana esportiva. Amb la Cobla la Principal del Llobregat. Avinguda de la Catedral. A les 11.00.
Passejada de Nans i Gegants. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Portaferrissa, la Rambla, carrer del Pintor Fortuny, carrer dels Àngels, carrer de Montalegre i Pati Manning. A les 11.45.
Balls de l’Àliga i dels gegants de la ciutat. Amb la Banda Municipal de Barcelona. Plaça de Sant Jaume. A les 12.35.
Ballada de sardanes. Amb la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona i la Cobla Principal del Llobregat. Avinguda de la Catedral. A les 13.00.
Diada castellera. Amb els Castellers de Barcelona, els Esquerdats de l’Eixample, la Colla Jove de Barcelona, els Castellers de Poble-sec, els de Sagrada Família, els de Sants, els de Sarrià i els de Vila de Gràcia. A la plaça de Sant Jaume. A les 13.00.
Cavalcada de la Mercè. Recorregut: carrer de Pelai, plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume i ajuntament. A les 19.00.
Concert de carilló. Plaça de Sant Jaume. A les 21.00.
Concert coral. Amb la Federació Catalana d’Entitats Corals, Cor Vivace de Barcelona i Coral Vozes de Barcelona. Plaça de Sant Jaume. A les 22.00.
Dilluns 25 de setembre
Matí Bastoner. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, carrer de Sant Sever, carrer de Sant Felip Neri, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume. Plaça i basílica de la Mercè. A les 11.00.
Ballem amb Kíiv. Folk d’Ucraïna. Plaça de Sant Jaume. A les 12.00.
Toc a plegar. Recorregut: plaça de Sant Jaume, Llibreteria, Veguer, plaça del Rei, baixada de Santa Clara, carrer de la Pietat, carrer del Bisbe, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla i Palau de la Virreina. A les 21.00.
Contradansa dels gegants de Barcelona. Palau de la Virreina. A les 22.00.
Música
Dilluns 25 de setembre
Dàmaris Gelabert & The Grow Up Singing Band. Moll de la Fusta. A les 12.00.
Mercè Arts de Carrer
Els espectacles de Mercè Arts de Carrer (MAC) es divideixen en sis espais: el parc de l’Estació del Nord, el castell de Montjuïc, el parc Joan Miró, el Palauet Albéniz, el parc de l’Aqüeducte i l’Oasi MAC, la superilla del carrer del Consell de Cent. Cada espectacle comptarà amb unes quantes funcions durant els quatre dies de festivitat. A la web de l’ajuntament hi trobareu tota la programació del MAC.
Llum i foc
Divendres 22 de setembre
XXIV Festival Pirotècnic Internacional (Lituània), a la platja de l’Espigó del Gas. Com sempre, l’Espigó del Gas serà l’escenari on s’enlairaran els coets i petards per dibuixar figures al cel. Lituània serà el país convidat que exhibirà el seu espectacle pirotècnic. A les 22.00.
Espectacle de drons. Celebració dels trenta anys de Vila Olímpica. Platja del Bogatell. A les 22.00.
Dissabte 23 de setembre
XXIV Festival Pirotècnic Internacional (Oman). Platja de l’Espigó del Gas. Com sempre, l’Espigó del Gas serà l’escenari des d’on s’enlairaran els coets i petards, per dibuixar figures al cel. AlBahiya Palace, d’Oman, presentaran el seu espectacle pirotècnic. A partir de les 22.00.
Diumenge 24 de setembre
Espectacle de Drons. Geometrics X200 de Flock Drone Art. Platja de l’Espigó del Gas. A les 22.00.
Dilluns 25 de setembre
Piromusical de la Mercè. Avinguda de Maria Cristina. A les 22.00.