La Mercè 2023: tot allò que n’heu de saber

  • El pregó, escenaris, activitats, transport i molt més · Us expliquem tots els detalls per a gaudir de la festa major de Barcelona

VilaWeb

Redacció

21.09.2023 - 21:40

La festa major de Barcelona se celebra aquest cap de setmana i, com sempre, les tradicions, la cultura popular i els concerts tornen a omplir els carrers i les places de la ciutat. Us expliquem tot allò que cal saber per gaudir com cal de la Mercè.

Ciutat convidada

La ciutat convidada d’enguany és Kíiv, la capital ucraïnesa. D’ençà del 2007, amb Medellín, Barcelona convida cada any a la festa major una ciutat amb la qual té vincles especials. L’objectiu és fer conèixer la seva escena artística contemporània i crear ponts culturals.

Des que va començar la guerra d’Ucraïna el febrer de 2022, Barcelona es va implicar amb la població ucraïnesa i va oferir ajut humanitari per a atendre els refugiats.

La decisió es va prendre de manera unànime l’abril de l’any passat a la Comissió de Drets Socials i Cultura de la ciutat. La presència de Kíiv es notarà sobretot dalt els escenaris, amb la presència d’artistes ucraïnesos en la programació.

El cartell

 

L’autor del cartell de la Mercè és Chamo San (Barcelona, 1987), il·lustrador i dibuixant barceloní. San ha creat una imatge de gent que simula un castell amb l’enxaneta al capdamunt. L’autor volia representar-hi la societat de Barcelona. Per això hi apareixen persones de diferents edats, gènere, orientació sexual, etc.

A més, l’obra de Chamo San és plena de referències a cartells anteriors de la Mercè, com ara el de Sonia Pulido (2018) i el d’America Sanchez (2005). També inclou referències a l’artista Miguel Gallardo (autor del cartell de l’any 2016) i a la il·lustració de Damià Carulla inclosa al programa de mà de la Mercè de l’any 1985. San també ret homenatge a Marta Tatjer, gestora cultural i impulsora de la primera Mercè en democràcia, tot inspirant-se en una pintura de Francesc Galí.

Entre els personatges destacats de la cultura de la ciutat que es poden trobar al cartell, hi ha l’escriptora Maria Mercè Marçal, l’actriu Margarita Xirgu, el pintor Ramon Casas, el ballarí Enric Castan, l’escriptora Teresa Pàmies, en Juanito “Pinotxo” de la Boqueria, l’artista Ocaña i en Bernardo Cortés “Palomino”.

Podeu veure la imatge sencera del cartell a la web de l’ajuntament.

El pregó

El pregó és un dels actes més importants de qualsevol festa major, perquè és el que en dóna el tret de sortida. Enguany, la pregonera és l’escriptora Najat El Hachmi. L’acte es farà avui a les 19.00 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Najat El Hachmi és coneguda per llibres com Dilluns ens estimaran, Mare de llet i mel o L’últim patriarca.

El Hachmi va néixer l’any 1979 a Beni Sidel (Marroc) i quan tenia vuit anys es va traslladar a Vic, ciutat on va créixer.

El passat mes de juliol, quan es va fer públic que El Hachmi seria la pregonera de la Mercè d’enguany, l’Observatori Contra l’Homofòbia va criticar l’elecció perquè, com va denunciar en un comunicat al seu compte de Twitter, considera El Hachmi “obertament contrària als drets i llibertats de les persones trans”. Tot i les demandes a Jaume Collboni per a canviar de pregonera, la decisió del batlle s’ha mantingut.

Novetats

Una de les principals novetats de les festes de la Mercè d’enguany és l’espectacle de drons que es farà diumenge, 24 de setembre, a les 22.30 a la platja de l’Espigó del Gas.

L’empresa Flock Drone Art presentarà l’espectacle “Geomètrics 200”, inèdit fins ara. És una exhibició visual de dos-cents drons ballant i sobrevolant Barcelona al ritme de la música i formant figures geomètriques. L’espectacle tindrà una durada de dotze minuts. La banda sonora, de Zink Man, s’ha compost especialment per a l’ocasió.

Activitats de tota mena

Mercè 2019

L’agenda de la Mercè inclou un ampli ventall de disciplines artístiques que es despleguen per uns quants espais de la ciutat. Hi haurà els concerts i les actuacions musicals del BAM (Barcelona Acció Musical), el Mercè Música i Acció Cultura Viva; els espectacles d’arts de carrer del MAC Festival (Mercè Art al Carrer), i els actes tradicionals i de cultura popular. L’oferta gastronòmica continua amb Terra i Gust, que canvia d’ubicació i se situa a la Ciutadella.

També tornaran les activitats de conscienciació que entitats i associacions de la ciutat proposen a l’Associa’t, impulsada per la Direcció de Serveis d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, una manera de fer conèixer l’activitat d’associacions de la ciutat per promocionar-se i captar nous usuaris.

La jornada esportiva serà avui a les 18.00 amb el IV Torneig Internacional de la Mercè de Softball Sènior Masters al Camp Municipal de Beisbol i Softbol Carlos Pérez de Rozas. Demà i diumenge es farà a les 09.00.

Ací trobareu tota la programació de la Mercè 2023.

Escenaris dels concerts

Concerts Mercè 2019

Una de les característiques de la Mercè és la gran oferta de concerts que s’ofereixen en uns quants punts de la ciutat. Us expliquem quins escenaris hi haurà, on i com arribar-hi:

Avinguda de la Catedral. Les músiques d’arrel prendran protagonisme en aquest escenari, l’espai més emblemàtic del Música Mercè. Destaca l’espectacle “Mil veus per a Víctor Jara” el diumenge 24. S’hi pot arribar amb les línies L1 (Urquinaona) i L4 (Jaume I).

Plaça Reial. Escenari situat al cor de la ciutat. Enguany, l’espai es recupera per al 30è aniversari del BAM, el Barcelona Acció Musical. S’hi pot arribar amb la línia L3 de metro (Liceu) i la L4 (Jaume I).

Rambla del Raval. La primera nit de concerts acull el Portugal Alive, amb grups d’aquest país. Dissabte serà una nit multicultural que arrencarà amb la cantant ucraïnesa Alyona Alyona. Diumenge hi passaran uns quants artistes barcelonins, com el col·lectiu Abundance. S’hi pot arribar amb la línia de metro L3 (Liceu).

Moll de la Fusta. Aquest és un dels escenaris on sonaran més estils diferents. Avui hi haurà una representació d’artistes i col·lectius queer. Dissabte serà una nit dedicada a grans raperes i diumenge es dedicarà la nit al mestissatge i a la música d’arrel revisitada. Dilluns, en canvi, es convertirà en l’escenari del Jazz & Food. S’hi pot arribar amb la línia de metro L3 (Drassanes) i la L4 (Barceloneta).

Passeig dels Til·lers. Situat al parc de la Ciutadella, aquest escenari és una de les novetats d’enguany. Una de les actuacions més esperades és la de l’activista cultural i productora ucraïnesa Daria Kolomiec. S’hi arriba amb la línia de metro L1 (Arc de Triomf) i L4 (Barceloneta o Ciutadella Vila Olímpica).

Teatre Grec. Situat al passeig de Santa Madrona, a Montjuïc. Durant el cap de setmana s’hi podran veure actuacions encapçalades per dones, com Tarta Relena. S’hi pot arribar amb la línia L3 de metro (Poble Sec).

Platja del Bogatell. Aquest escenari està dedicat al públic jove. Divendres acollirà la nit Mediterràniament i dissabte la programació dependrà de l’emissora de ràdio Els 40. S’hi arriba amb la línia de metro L4 (Poblenou).

Nau Bostik. Situat al carrer de Ferran Turné, la nau Bostik també és un dels llocs que acull l’oferta musical de la Mercè. Els concerts en aquest espai posaran el punt final a l’Acció Cultura Viva. S’hi arriba amb la línia L1 de metro (la Sagrera).

Antiga Fàbrica Estrella Damm. Un dels escenaris més cèntrics de la festa, situat al carrer de Rosselló. S’hi podran veure propostes emergents, més arriscades i menys convencionals, com el concert de Remei de ca la Fresca. S’hi arriba amb la línia L5 de metro (Sant Pau – Dos de Maig) i la L2 (Encants).

Jardins del doctor Pla i Armengol. Situat a l’avinguda Mare de Déu de Montserrat, és un dels escenaris més íntims de la festa major. És l’espai dels cantautors i hi passaran artistes com Meritxell Neddermann i Bikôkô. S’hi arriba amb la línia de metro L4 (Guinardó – Hospital de Sant Pau).

Fabra i Coats. Al recinte de la Fabra i Coats, situat al carrer de Sant Adrià, hi haurà dos espais, l’escenari Fàbrica i el de l’Harmonia. És l’escenari principal dels concerts de l’Acció Cultura Viva. S’hi pot arribar amb els serveis de metro L9N i L10N (Onze de Setembre) i també amb la línia de metro L1 (Sant Andreu).

Can Fabra. Els concerts a la plaça de Can Fabra començaran avui amb propostes musicals de dones joves, en què la paraula i els ritmes urbans seran els protagonistes. Dissabte hi haurà quatre concerts més, amb propostes vingudes del Senegal, Sant Sebastià i Puerto Rico, entre més. S’hi arriba amb la línia L1 de metro (Sant Andreu).

Carrer de Menéndez Pelayo. Aquest escenari del barri de les Corts dóna protagonisme a les ràdios musicals catalanes. Divendres acollirà la programació de Cadena 100; dissabte, RAC105, i diumenge, Europa FM. S’hi arriba amb la línia de metro L3 (Palau Reial).

Plaça Major de Nou Barris. La plaça Major de Nou Barris es transforma en un gran auditori de música simfònica. S’hi podran sentir, per exemple, l’OBC i l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, però diumenge i dilluns també serà l’escenari dels concerts de vermuts. S’hi arriba amb la línia de metro L4 (Llucmajor).

Per veure tots els concerts de la Mercè, podeu consultar la web de l’ajuntament.

A la web de TMB i a l’aplicació mòbil de l’AMB es poden consultar els horaris i els trajectes recomanats per a arribar d’un punt a un altre de la ciutat.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor