04.06.2022 - 21:40
|
Actualització: 05.06.2022 - 08:10
“La memòria de les plantes” és el primer capítol de la sèrie “Terra i llibertat”, que tractarà sobre productes conreats als Països Catalans. VilaWeb visitarà diverses associacions per descobrir el passat i el futur dels productes que consumim.
Comencem amb el col·lectiu Eixarcolant, de Jorba (Anoia). Eixarcolant té l’objectiu de recuperar espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals per transformar el model agroalimentari. Investiguen i fan divulgació, venen llavors, tenen cuina i forn. Segons Eixarcolant, aquests darrers trenta anys s’han perdut tres llavors de cada quatre per culpa de la globalització. A la imatge, Pere Palomas sota els tomàquets de penjar tradicionals. Són els tomàquets de penjar de rama grossa del Sisquet, d’una llavor que es conrea des de fa més de cinquanta anys. Eixarcolant cerca gent com Palomas, que fa dècades que conrea llavors.