“La meitat del procés ja s’havia fet”: la indignació dels professors valencians que no poden optar als trasllats

  • La suspensió del concurs de trasllats ordenada per la Conselleria d'Educació deixa més d'onze mil docents sense poder triar destinació

VilaWeb
Esperança Camps Barber
06.06.2024 - 21:40
Actualització: 07.06.2024 - 10:02

Àlex és professor d’història i geografia en un institut d’Alacant. Fa vint anys que és funcionari de carrera i no ha participat mai en cap concurs de trasllats. Com que, a més, ha fet part dels equips directius del centre té moltíssims punts. Enguany, les circumstàncies personals han quadrat i ha demanat el trasllat a un centre de la ciutat de València. Tenint tants punts com té, solament n’ha demanat tres, perquè estava pràcticament segur que li tocaria el que volia, que és molt a prop de sa casa.

Elena M. va aprovar les oposicions l’any 2021. És professora de serveis a la comunitat a formació professional. Té la plaça la Vila-Joiosa, però ara treballa en comissió de serveis a Sant Vicent del Raspeig. Enguany era el primer curs que podia acollir-se al concurs de trasllats i ha demanat, justament, aquest institut de Sant Vicent perquè el té molt més a prop de seua.

Anna Lozano viu a València i és professora de castellà per a estrangers a l’Escola Oficial d’Idiomes de Sagunt. Va obtenir la plaça pel sistema de l’estabilització de plantilla que es va fer a tot l’estat espanyol i ara comptava a poder elegir una destinació com a funcionària, però haurà de fer la tria com si encara fos interina. Els seus pares, que tenen més de noranta anys, són afectats de demència. Quedar-se a Sagunt era una bona opció, però tem que, a causa de la retallada de places i sense poder demanar comissió de serveis, el curs vinent l’enviaran a Alacant.

Ni Àlex ni Elena ni Anna, ni uns onze mil professors més de secundària, batxillerat, escoles oficials d’idiomes, ensenyaments artístics i formació professional podran canviar de centre el curs vinent perquè la Conselleria d’Educació ha suspès el concurs de trasllats que havia començat. Això és un daltabaix per a tots aquests docents i origina un ventall de casuístiques i circumstàncies personals molt diferent. Tot i que la majoria es queixen perquè no podran optar a moure’s, Marc Candela, de l’STEPV, el sindicat majoritari entre els professors, diu que en alguns casos pot ser, fins i tot, positiu. “Si tens el número 1 i penses que tens la plaça assegurada, no et va gens bé que ho hagen paralitzat, però si tens el 1.200, potser t’haurien donat la plaça definitiva molt lluny i no t’interessa i potser l’any vinent et tocarà més a prop. Tot depèn de les vacants que oferesquen i de si en l’estatal de l’any vinent algú et passa davant”, diu.

Una decisió esperada

Tot i que l’anunci de la suspensió es va fer la setmana passada, els sindicats feia dies que sospitaven que això passaria perquè la conselleria anava allargant els terminis de la publicació de les fases del concurs. Arran de l’anunci oficial, els professors s’han organitzat en grups de WhatsApp multitudinaris que, si més no, els serveixen per a conèixer més experiències i coordinar algunes accions. Mentrestant, estan en contacte amb els seus sindicats per veure si poden exercir accions legals contra aquesta decisió de la conselleria, inèdita fins ara.

La situació és extraordinària, perquè és la primera vegada que la conselleria suspèn el concurs de trasllats i deixa en l’aire les destinacions de tants professors. Afecta els més de nou mil docents obligats a participar en el concurs perquè són els que van superar les oposicions o van obtenir l’estabilització essent interins, i la resta són voluntaris que ja fa anys que són funcionaris de carrera i per algun motiu volen canviar el seu lloc de feina. És una pràctica habitual entre els professors que tenen la plaça en alguna població lluny de casa i, durant la carrera professional, van canviant d’acord amb la puntuació que tenen.

Per què ha suspès el concurs la conselleria?

El motiu que ha adduït la conselleria de José Antonio Rovira és la falta de temps per a completar el procés. Al País Valencià es fa un concurs de trasllats cada any. Alternativament, un any és restringit al territori Valencià i en el següent hi poden concórrer professors de tot l’estat espanyol, sempre que tinguen el C1 de català. Siga com siga, tots dos processos passen obligatòriament pel Ministeri d’Educació espanyol, que controla el sistema informàtic de les adjudicacions.

Enguany ha passat que Comissions Obreres presentà un recurs contra el concurs estatal del 2022-2023, el jutge va donar la raó al sindicat i el concurs s’ha hagut de repetir. Aquest concurs repetit va acabar fa poques setmanes. La conselleria diu que ara ja no té temps de continuar amb el concurs del País Valencià perquè és un mecanisme complex amb moltes fases que sol tardar sis mesos a resoldre’s. Si no s’hagués suspès, les llistes amb les noves destinacions s’haurien fet públiques aproximadament el 15 de juny.

Després de suspendre el concurs valencià, el curs vinent correspon de fer l’estatal. Per tant, se n’hauran fet dos d’estatals consecutivament. Això vol dir que els professors valencians hauran de competir amb tots aquells de la resta de l’estat interessats a treballar al País Valencià. En alguns casos, segons els barems que s’apliquen o la puntuació amb què es presenten, tindran preferència sobre els candidats valencians. És el que tem Àlex, que s’haurà d’esperar un curs més per traslladar-se d’Alacant a València. “Ara em trobe abocat a un concurs en què crec que no tindré problemes per a entrar a València, perquè tinc molts punts, per molt que vinga gent de fora… però algú ha decidit per mi que jo no concurse enguany, després de vint anys”, diu. Reconeix que el seu cas no és greu ni és l’habitual entre els companys amb qui comparteix grup de WhatsApp.

Elena M. és una de les administradores d’un grup amb més de quatre-cents afectats. Diu que tenia una bona posició, però també té por que amb el concurs estatal que s’haurà de fer l’any que ve no obtinga allò que vol perquè de la seua especialitat se n’ofereixen poques places. “En el concurs estatal canvien els barems, es demana molta competència digital, cosa amb la qual ací anem un poc enrere. Si puntuen això, com diuen, ací eixirem perjudicats.” Elena està convençuda que fa mesos que la conselleria sabia que acabaria suspenent el concurs i que, així i tot, anaven posant barems i llistes com si tot continuàs endavant. “La meitat del procés ja s’havia fet i diuen que paren per falta de temps. Crec que sí que haurien tingut temps de fer-ho”, diu.

Quant a això, Marc Candela reconeix que el procés del concurs és complicat, però que ells proposaven un pla B, que consistia a executar el concurs valencià al setembre, octubre o novembre, perquè encara quedava temps abans de començar l’estatal. “La conselleria diu que van parlar amb el ministeri i que els van dir que a partir del setembre ja estarien treballant en el concurs estatal i que no volien saber res de l’autonòmic. Totes les comunitats autònomes passen pel ministeri al mateix temps, però crec que amb voluntat política sí que s’hauria pogut fer.”

El concurs de trasllats de l’any passat únicament s’ha hagut de repetir al País Valencià. A les Illes també fan concurs estatal i autonòmic, però al Principat únicament es fa el concurs estatal, que és l’obligatori. El territorial és voluntari.

El cas especial de les escoles oficials d’idiomes

En el cas d’Anna Lozano, que no pot demanar plaça ni comissió de serveis, al daltabaix de la suspensió del concurs de trasllats s’hi afegeix la incertesa sobre el futur de les escoles oficials d’idiomes. Fa setmanes que els professors estan en peu de guerra i han organitzat unes quantes mobilitzacions. El motiu és la retallada de grups que ha fet la conselleria en llengües com el català, l’èuscar, l’àrab i el castellà per a estrangers que és el que imparteix Anna. Segons els sindicats, la retallada serà de 244 grups, que vol dir 8.500 alumnes i 61 professors menys. “Diuen que hi ha pocs alumnes, però s’ha de pensar si l’educació pública és un negoci o un servei. Aquesta gent ho enfoca com un negoci i parlen d’optimització. Si no donara beneficis, no es privatitzaria tant. Si volem que donen beneficis coses que no en poden donar ens pot passar com a l’Argentina, que van privatitzar els trens i es van quedar sense trens”, diu Anna. A més, puntualitza que en els cursos de castellà per a estrangers hi ha llista d’espera, però com que governa Vox, no vol donar diners públics als estrangers.

Sense acord en les plantilles docents

A banda els problemes causats pel fet de no convocar el concurs de trasllats del País Valencià, la Conselleria d’Educació i els sindicats tenen una altra qüestió a resoldre. La setmana passada la conselleria va decidir d’anul·lar l’acord de plantilles docents pactat el mes de juny del 2023 entre els sindicats i el govern del Botànic. En una reunió sectorial, el secretari d’Educació, Daniel McEvoy, va comunicar als sindicats que l’advocacia de la Generalitat considerava nul de tot dret aquell acord pres per un govern en funcions. És a dir, el mapa que marcava quants ensenyants es necessitaven a primària o secundària, per exemple. Ara l’han deixat sense efecte. “Nosaltres considerem que no és legal la denúncia d’eixos acords i ho impugnarem. Si el jutge ens dóna la raó i d’ací a un mes diu que s’han d’aplicar les plantilles previstes i no les d’ara, s’haurà de reestructurar tot una altra vegada i això afectarà les adjudicacions també”, diu Marc Candela, que espera que no hi haja el caos de l’any passat a començament de curs. “En teoria, el 31 de juliol tot el món ha de saber on va l’1 de setembre. Si els problemes informàtics no s’han resolt, ja no podran atribuir-ho al Botànic com l’any passat”, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb