30.10.2022 - 12:01
|
Actualització: 30.10.2022 - 12:09
La Mediterrània s’escalfa més de pressa que no pas la resta del planeta i els estudis apunten cap a un augment considerable de la temperatura fins i tot si es mitiguen els efectes de la crisi climàtica, amb un impacte clar en els recursos hídrics i en la salut dels ciutadans. Són les conclusions amb què treballa el Barcelona Supercomputing Center, que ha publicat l’informe “Lancet Countdown on Health and Climate Change” (“El compte enrere de Lancet sobre la salut i el canvi climàtic”).
Segons l’informe, l’exposició a onades de calor entre la primera i la segona dècada del segle XXI (2000-2009 en comparació amb 2010-2019) han crescut d’un 57% de mitjana, amb augments en algunes zones de més del 250%. En conseqüència, la mortalitat relacionada amb la calor ha augmentat de 15 defuncions anuals per milió d’habitants per dècada entre el 2000 i el 2020. Un altre gran maldecap és l’aigua: el 55% de les regions europees s’han enfrontat a sequeres estivals extremes o excepcionals entre els anys 2011 i 2020.
La dificultat és especialment delicada a la Mediterrània, que s’escalfa més de pressa que no la resta del món i és el punt calent del canvi climàtic. Les projeccions de temperatura fins el 2100 apunten que podria pujar 2 graus i, en el pitjor dels casos, 8 graus. L’altra derivada és que les onades de calor i les temperatures altes seran com més anirà més freqüents, la qual cosa impactarà en la salut. De fet, la pujada de temperatures facilita la transmissió de malalties infeccioses que el segle passat tenien poca presència en latituds europees.
Les dades publicades són el resultat de la col·laboració de cent vint experts que analitzen la progressió del canvi climàtic i l’impacte en la salut. Aquest informe és focalitzat a Europa i exposa augments alarmants dels riscs per a la salut, que ja viuen els països del continent per una exposició més gran a fenòmens meteorològics i climàtics extrems, més risc de transmissió de malalties infeccioses, malalties relacionades amb la calor i morts per exposició a la contaminació de l’aire.