22.08.2018 - 16:48
|
Actualització: 22.08.2018 - 22:43
Una desena de diputades de l’oposició xilena van presentar ahir un projecte de llei per a legalitzar l’avortament lliure fins a les catorze setmanes de gestació. Justament fa poc que el debat sobre l’avortament ha acaparat l’atenció a l’Argentina, on el senat, finalment, va refusar de despenalitzar-lo.
Hoy acompañamos a la bancada feminista en el Congreso a la presentación del proyecto de despenalización del aborto en Chile. Porque es un principio de justicia poner fin a la criminalización de mujeres #AbortoNoEsDelito 💚 pic.twitter.com/cczrDjKhN3
— Marcela Sandoval #BoricPresidente 🌳 (@Marce_Sandoval_) August 21, 2018
La llei xilena actual, aprovada fa un any, just abans d’acabar el govern de Michelle Bachelet, va despenalitzar l’avortament en tres supòsits: inviabilitat fetal, perill de mort per a la mare i violació. Ara l’objectiu de les impulsores és aprovar una altra normativa, no tan restrictiva, sense supòsits que limitin la interrupció de l’embaràs només en circumstàncies determinades.
L’aprovació de la normativa actual ja va apartar Xile del grup de països que prohibeixen la interrupció de l’embaràs en qualsevol circumstància. Però de llavors ençà moltes veus han fet palès que el projecte és insuficient.
Debat a l’Amèrica Llatina
A l’Amèrica Llatina els estats més restrictius amb la interrupció de l’embaràs són Surinam, Nicaragua, Hondures, el Salvador i Haití, on és totalment prohibida.
En canvi, és legal a Cuba –del 1968 ençà– per terminis i sense supòsits, igual com a la Guiana i, per haver adoptat la legislació francesa i nord-americana, la Guiana francesa i Puerto Rico. Del 2007 ençà, és legal a la ciutat de Mèxic, i del 2012, a l’Uruguai.