27.01.2017 - 22:00
|
Actualització: 28.01.2017 - 11:11
La Marxa Pagesa per la dignitat de la pagesia preveu reunir avui a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona més de 300 tractors d’arreu de Catalunya, fet que no s’havia vist mai fins ara. Són les primeres estimacions del sindicat Unió de Pagesos (UP), que organitza aquesta acció per reclamar la dignitat del sector. ‘Una suma d’una cosa, més una altra, més una altra, ens ha decidit a reivindicar que nosaltres també existim, i que som aquí, i que la classe política acabi entenent que formem part d’aquesta societat’, ha assenyalat el coordinador nacional d’UP, Joan Caball.
Abans de les onze del matí ja han començat a entrar tractors a Barcelona en direcció a l’avinguda Maria Cristina. Ací en teniu algunes imatges dels vehicles al carrer Aragó:
La mobilització reclama ‘renovar el contracte de la societat’ amb el camp per al futur més immediat. A més, el sector denuncia, entre d’altres, que la renda agrària catalana acumula una davallada del 39%, en termes constants, entre el 2001 i el 2015.
Avui és el dia central de la marxa: partiran dues columnes de tractors que entraran a la capital catalana pel nord i pel sud de la ciutat fins arribar a l’avinguda Maria Cristina on està previst que a partir de dos quarts de dotze del migdia arrenqui l’acte central. Entre d’altres, es llegirà el manifest ‘Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia’, que prèviament ha estat lliurat als alcaldes de les poblacions on ha fet parada la marxa.
El tret de sortida de la Marxa Pagesa va ser el dijous, quan des d’una quinzena de poblacions d’arreu del país van sortir tractors. Cada territori va articular diverses columnes amb l’objectiu d’anar sumant gent i tractors. Ahir, la marxa va arribar a Badalona, Molins de Rei i Santa Perpètua de la Mogoda, per confluir a Barcelona aquest matí.
Un dels detonants que ha motivat la protesta ve de les comarques del nord del país, concretament de la pagesia a les zones de muntanya, que han vist retallades significativament les seves ajudes i que, alhora, han de fer front a pèrdues substancials per la introducció de fauna salvatge, com voltors o l’ós bru.
Dignitat i compromís amb la societat
En roda de premsa, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha assenyalat que, en definitiva, els homes i les dones que es dediquen a Catalunya a la pagesia i a la ramaderia demanen ‘dignitat i respecte’. ‘Volem explicar els problemes del camp i el que aportem al país’, ha assenyalat Caball, que també ha esmentat la ‘poca transparència’ dels mitjancers entre els pagesos i el consumidor final, la retallada dels ajuts de l’estat espanyol en un 74% per al desenvolupament rural o el fet que el govern ignori els acords presos en seu parlamentària i en el marc de la Taula Agrària.
A banda de la dignificació i reconeixement del paper de la pagesia a la societat i el respecte a la voluntat democràtica de la pagesia professional pel que fa a la representació d’UP, el manifest ‘Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia’ enumera també com a reptes del sector el requeriment de mesures per assegurar ‘la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes agroalimentaris’.
Reclama, a més, una ‘gestió diligent i eficaç de la fauna salvatge’, com que el Departament d’Agricultura declari, si fa falta durant tot l’any l’estat d’emergència cinegètica, -en el cas, per exemple, que hi hagi una sobrepoblació de senglars-, així com un replantejament ‘urgent’ de la gestió de la fauna salvatge, davant els danys ocasionats a la ramaderia per la introducció d’espècies com els voltors o l’ós bru als Pirineus.
El darrer punt de l’escrit reclama ‘una legislació que garanteixi uns espais agraris protegits i productius’ evitant ‘l’arbitrarietat’ en el desenvolupament urbanístic així com la revisió de ‘l’abusiva i arbitrària’ designació com a Zona Especial de Protecció d’Aus (ZEPA) d’espais agraris i de la seva gestió.
Un sector bàsic en l’economia i la societat
Els sindicats CCOO, UGT i USOC i entitats com Òmnium Cultural ja han expressat el seu suport a la Marxa Pagesa, reconeixent el paper cabdal del sector primari en el desenvolupament econòmic del país. El secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha recordat que, tot i que l’agricultura i la ramaderia representa el 0,9% del PIB, el primer sector industrial de Catalunya és l’agroalimentari, que mou el 4% del Producte Interior Brut.
Per la seva banda, la vicesecretària general de la UGT a Catalunya, Laura Pelay, ha alertat sobre el fet que vagi disminuint l’activitat de la pagesia. Per això, suggereix fer un ‘Pla renove’ per al camp català. Des de la USOC, la seva secretària general, Maria Requero, ha destacat la importància de la formació i d’acostar a les escoles i instituts el sector agrari i ramader, per tal que hi hagi conscienciació.
En un moment de la roda de premsa, Joan Caball ha resumit en poques paraules el funcionament del sector primari a Catalunya: ‘El nostre model és el d’una pagesia amb pagesos’, ha dit, posant de rellevància novament les persones que s’hi dediquen i que ara reclamen un reconeixement social i institucional per poder seguir desenvolupant la seva activitat.