19.04.2018 - 22:00
|
Actualització: 20.04.2018 - 17:41
Una manifestació i un acte d’homenatge i reconeixement per al jove Guillem Agulló, en el vint-i-cinquè aniversari del seu assassinat, i, juntament amb ell, a totes les víctimes de la intolerància; la visibilització d’un projecte de país inclusiu i obert: així és com Acció Cultural del País Valencià ha proposat enguany la commemoració del 25 d’Abril.
La marxa, que tindrà per lema ‘País Valencià, país obert’, es farà demà, 21 d’abril, a València. Començarà, com ja és tradició, a la plaça de Sant Agustí a les 18.00. No acabarà, però, sota l’estàtua de Jaume I, ni vora el llit del riu, a la plaça d’Amèrica, sinó a l’altra banda, entre els arbres, als Jardins de Vivers. Perquè allà, a partir de demà, hi haurà un passeig que durà el nom de Guillem Agulló. Quan hi arribi la manifestació, s’inaugurarà. I començarà l’acte d’homenatge.
Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), resumeix la proposta d’enguany: ‘La commemoració del 25 d’Abril és l’expressió de la perseverança d’aquest poble en la voluntat de recuperar l’autogovern. I de la seua vitalitat, també. Enguany, en un context de certa emergència de les velles ideologies de l’odi a Europa, no tan sols expressarem el nostre rebuig a les pràctiques de la intolerància, sinó que mostrarem que el projecte de País Valencià és, justament, el de bastir un país obert, inclusiu i plural.’
De fet, precisament per a fer visible aquesta pluralitat, en la convocatòria de la manifestació i de l’acte posterior acompanyen ACPV la Coordinadora d’Associacions VIH-SIDA (Calcsicova), el Centre Cultural Islàmic de València, la Comunitat Israelita de València, la Comissió d’Ajuda al Refugiat (CEAR-PV), la Federació Maranatha d’Associacions Gitanes, Lambda, el Movimiento contra la Intolerancia, la Plataforma contra la Islamofòbia i Ververipén Rroms per la Diversitat. Són les entitats que, fa dos anys, es van unir per a reclamar que la ciutat dediqués un carrer a Guillem Agulló. I que ara marxaran juntes en la manifestació de la Diada.
‘Som una entitat de defensa dels drets humans i el dret d’asil’, ens explica Jaume Durà, coordinador territorial de CEAR-PV. ‘Aspirem a pal·liar les causes que generen el desplaçament forçat de població. I entenem la combinació necessària entre lluita global i lluita local. Per això ens encanta que aquesta reivindicació estiga emmarcada dins la Diada del País Valencià. I encara més quan es compleix l’aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló, símbol de les víctimes de la intolerància i del feixisme.’
D’una manera semblant s’expressa Fani Boronat, coordinadora general de Lambda: ‘Des del naixement de Lambda, fa més de trenta anys, lluitem contra la intolerància i per la igualtat. Per això pensem que és important participar activament en iniciatives com ara la manifestació en homenatge a Guillem Agulló. Aquest dissabte unim forces amb ACPV i més entitats perquè volem que fets com l’assassinat d’aquest jove no tornen a passar mai més. Des de Lambda abracem la tolerància i ens enriquim amb la diferència.’
És amb aquesta perspectiva, precisament, que s’han pensat la marxa i l’acte de demà: ‘Recordem Almansa i ens afirmem com a poble: no tan sols no han pogut esborrar-nos, sinó que ens manifestem amb la força que ens dóna la constatació d’existir. El País Valencià és un poble que es reconeix en la llengua i la cultura com a elements de cohesió i, al mateix temps, és un poble obert i integrador. Enguany, commemorem el 25 d’Abril expressant eixa pluralitat que ja hi ha, fent visible la societat oberta, inclusiva i acollidora que volem, que som’, diu Gisbert.
La marxa, encapçalada per les dolçaines i les muixerangues, unirà, per tant, el cor de València amb el passeig de Guillem Agulló: una vegada arribi als Jardins de Vivers, el batlle de la ciutat, Joan Ribó, descobrirà la placa i inaugurarà oficialment el passeig. Tot seguit, començarà allà mateix l’acte d’homenatge, amb parlaments i actuacions musicals.
‘Hi haurà música, però no serà un concert’: els organitzadors expliquen que han volgut fer un acte especial, de respecte i d’homenatge i de paraules i de música. Obert, també (no s’hi cobrarà entrada). Hi haurà parlaments, i actuacions combinades, col·laboratives, pensades especialment per a l’ocasió, de Pep Gimeno ‘Botifarra’, Miquel Gil, Feliu Ventura, Al Tall, Pau Alabajos, Mara Aranda, Xavi Sarrià, Josep Nadal, Carraixet, Eva Gómez, Meritxell Gené i David Fernàndez.
Toni Gisbert, per acabar, destaca: ‘Els artistes també han col·laborat a fer possible que un acte com aquest, especial, d’accés obert, es puga dur a terme. I sí, val la pena que ens adonem del valor de la col·laboració i la complicitat que es pot establir entre gent tan diversa, per a una causa compartida.’