Menorca, al límit

  • L'àrea de salut tanca dos quiròfans de l'hospital per l'alta ocupació ·L'epidemiòleg Maties Torrent analitza la situació dels contagis de covid a Menorca, enfilats d'ençà de les festes de Sant Joan

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

13.07.2021 - 21:50
Actualització: 14.07.2021 - 11:57

Tres setmanes després de Sant Joan, a l’hospital Mateu Orfila de Maó s’han hagut de prendre mesures dràstiques de gestió com ja va passar durant l’onada que va començar per Nadal. A més, encara que la temporada turística no és ni de bon tros com abans de la pandèmia, la població flotant de l’illa ara és molt major que a l’hivern.  Amb covid hi ha divuit persones ingressades, dues les quals a l’UCI. Un dels ingressats a planta és un xiquet de dotze anys. En general, l’ocupació de la planta de l’hospital és del noranta per cent. De les set places d’UCI, sis estan ocupades.

Entre les mesures que ha pres la direcció de l’hospital hi ha la de tancar des d’avui i fins el 23 de juliol, dos quiròfans.  Dels altres, un quedarà reservat per a les intervencións d’urgència, i els altres dos seran per a les operacions anomenades preferents.

Quan la incidència s’enfila de cop

Maties Torrent, l’epidemiòleg de l’àrea de salut de Menorca és ben gràfic quan repassa el calendari: “Avui fa quinze dies que vam començar a tenir un nombre de casos important. Vam passar a tenir cinquanta casos i el dia abans n’havíem tingut dos o tres. Veníem de dies sense cap cas!”

La incidència acumulada a Menorca el 21 de juny era de 28,2 casos per 100.000 habitants a catorze dies. El 30 de juny era de 301. Entre aquestes dues dades només havia transcorregut una setmana. I unes no-festes de Sant Joan que, no havent-hi programa oficial, es van convertir en entrompades gegantines de milers de joves que havien arribat a l’illa per celebrar el final de curs o dels exàmens de selectivitat. Una bona colla eren molt joves, menors d’edat. Les imatges del pla de Sant Joan atapeït de nois bevent i cantant i ballant sense màscara van fer la volta al món.

Maties Torrent
Maties Torrent

“Va fallar tot”

“Si en lloc de deu mil persones, posem per cas, n’hi hagués hagut mil, les conseqüències haurien estat molt diferents. I si haguessin duit màscara i haguessin estat en contacte només amb els seus quatre o cinc amics, encara hauria estat menys greu”, afirma. I afegeix, també de manera molt gràfica, que al virus li van aplanar massa el camí: “Moltíssima gent provinent de moltíssims llocs diferents que es van mesclar sense cap mesura de protecció. Una bicoca.”

I sobre les causes: “Va fallar tot. Va fallar tot. Molta gent sense vacuna, sense màscara i sense mesures de protecció. Era cent per cent segur que passaria això que ha passat.”

Torrent es refereix a les imatges de les entrompades multitudinàries al pla de Sant Joan, diu que allò que va passar era absolutament evitable, però no vol atribuir cap responsabilitat a ningú. “Això que ho digui qui ho ha de dir. Jo dic quines són les conseqüències sanitàries que hi ha i a què es deuen. Que cadascú en faci les seves lectures. No cal ser epidemiòleg per a saber de qui és la culpa.”

S’enutja amb aquells que diuen que es van infectar a Menorca i recorda les xifres tan baixes que hi havia. “Diuen que ho van agafar aquí, però ho van dur ells. Van venir infectats i s’ho van escampar entre ells. Si en compte de venir a Ciutadella haguessin anat a una altra banda, també hauria passat”, afirma.

Una evolució imprevisible

Torrent no és gaire optimista sobre quan començarà a baixar aquesta onada. Considera molt mala notícia aquesta estabilització del nombre de casos: tantes altes diàries com positius es detecten. La incidència és de prop de mil i no es pot dir que la situació és bona si no es baixa de cinquanta. “No m’atrevesc a fer cap pronòstic, però tardarem molt a sortir-ne, d’aquesta. Tal vegada, tota la resta de l’estiu… Costa molt de baixar. La gent es vacuna, és cert, però la vacuna tarda molt a fer efecte. Fins que no fa quinze dies que t’han posat la segona dosi, no tens un nivell de protecció adequat”, lamenta.

Tothom veu que el principal ingrés de l’illa és la indústria del turisme. Tots els esforços i contencions que s’han fet a l’hivern i la primavera anaven encaminats a oferir una situació de seguretat per a atraure visitants. Maties Torrent no es vol pronunciar sobre si s’hauria de fer un parèntesi en la temporada turística, però recorda que hi ha territoris, com ara el País Valencià i Catalunya, on s’han tornat a aplicar restriccions. “No hi ha d’haver transmissió. La gent no vacunada no hauria de circular, hauria d’estar tancada a casa. Els no vacunats haurien d’estar igual que vam estar durant el confinament, protegits, perquè el virus circula molt àmpliament.”A més, diu, les dues variants dominants, la delta i l’alfa (britànica), són més i més encomanadisses que no les anteriors.

Les dades

En vermell, la incidència acumulada i en blau, el nombre de casos. Font: Conselleria de Sanitat GOIB.

La xifra de positius a l’illa era dimarts de 733. La incidència acumulada a catorze dies és de 988,07 casos per 100.000 habitants. Al País Valencià és de 368 i a Catalunya de 930,74. I encara una altra dada que confirma les afirmacions de Torrent sobre la necessitat de vaccinar urgentment: si mirem els joves de setze anys a vint-i-nou, la incidència és de 4.002 infectats per 100.000 habitants.

Segons que explica Torrent, l’àrea de salut de Menorca treballa per trobar el màxim de contactes de cada positiu. Els cerquen i els fan proves. “Encara no fem com fan a altres comunitats que als contactes estrets d’un positiu els diuen que s’aïllin i prou. Nosaltres fem proves a tothom perquè els volem diagnosticar tots. És per a això que en detectam molts i molt asimptomàtics.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor