La majoria de caps de llista lleidatans al 14-F destaquen el turisme vinculat a la neu i demanen ajudes per al sector

  • Molts partits proposen de suavitzar els confinaments les pròximes setmanes

VilaWeb

ACN

07.02.2021 - 18:10
Actualització: 07.02.2021 - 18:17

La majoria dels caps de llista per Lleida que concorren a les eleccions del 14 de febrer destaquen el pes que té l’activitat vinculada a la neu a l’Alt Pirineu i Aran. Per això, i davant les actuals restriccions de mobilitat, proposen algunes mesures per mirar de pal·liar els efectes de la pandèmia, ja sigui intentant de suavitzar els confinaments les pròximes setmanes, com demana Junts per Catalunya, o amb ajuts directes als sectors més afectats, com defensen ERC, PP, PSC i Vox. Els republicans creuen que cal continuar treballant per desestacionalitzar el turisme a les comarques de muntanya, opció que també proposa el PDeCat, que a la vegada creu que cal diversificar més l’economia. La CUP, En Comú Podem i els socialistes també hi estan d’acord.

JxCat vol recuperar un “fil d’activitat” a les pistes d’esquí

El líder de la candidatura de Junts per Catalunya, Ramon Tremosa, defensa que l’actual govern ha atorgat ajuts “als sectors econòmics que estan a l’UCI” per les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia. Així, assegura que si els indicadors epidemiològics milloren les pròximes setmanes i les autoritats sanitàries ho permeten, caldrà veure com es va recuperant el “fil d’activitat” a sectors i equipaments com ara les pistes d’esquí. Ha lloat la feina ben feta fins ara per part d’aquests complexos de neu i creu que a final de febrer o principi de març serà possible de desplaçar-s’hi entre setmana, tot mantenint una limitació de la capacitat d’aquests espais.

ERC opta per continuar desestacionalitzant el turisme

La número 1 de la llista d’ERC, Marta Vilalta, reconeix que el turisme, també el vinculat a l’esquí, és un dels sectors que més ha rebut l’impacte de la crisi sanitària de la covid-19 i, per tant, defensa que les restriccions han d’anar acompanyades de mesures econòmiques. Per aquest motiu, explica que continuaran treballant en aquesta línia, igual com en la desestacionalització de l’activitat turística al Pirineu. Afirma que el sector i les administracions han començat a fer-ho els darrers anys i ha posat com a exemple el protagonisme que tenen els esports d’aventura i el patrimoni natural i cultural durant els mesos de primavera i estiu.

El PDeCAT defensa de complementar el turisme amb la indústria

Per la seva banda, el cap de la llista del PDeCAT, Marc Solsona, titlla d’ocurrències les propostes de Junts per Catalunya per a intentar de suavitzar el confinament i defensa “solucions i propostes reals que mirin a llarg termini”. Així, destaca que el turisme és un dels “elements nuclears” del Pirineu i que aquest sector aporta valor afegit i assenta gent al territori. També creu que la taxa turística ha de revertir plenament al territori on es desenvolupa l’activitat i demana “estratègies compartides” entre els diferents departaments de la Generalitat. Tot i això, considera que el repte és desestacionalitzar aquesta activitat i optar per unes altres de complementàries, com ara la indústria.

En Comú Podem titlla d’hipocresia que les estacions continuïn obertes

La proposta d’industrialitzar el Pirineu també la fa el líder de la candidatura d’En Comú Podem, Jaume Moya, que considera que aquest element pot contribuir a l’arrelament de la població en aquest territori i el món rural en general. Així, detalla que hauria d’anar vinculada al producte local, amb l’objectiu de trencar oligopolis als sectors de la distribució, poder incidir en el preu i crear ocupació de qualitat. Quant al manteniment de les pistes d’esquí tot i el confinament, ho ha titllat d’hipocresia perquè assegura que l’activitat és insostenible només amb els veïns del municipi. Finalment, creu que el model de “monocultiu” del turisme blanc fa que el territori arrossegui una crisi des de fa més de tres anys.

La CUP opta per descentralitzar els organismes de la Generalitat

El número 1 de la llista de la CUP, Pau Juvillà, també creu que cal acabar amb el “monocultiu” turístic i veu urgent de desenvolupar un nou model econòmic al Pirineu. A banda de la diversificació, proposada per més partits, creu que l’administració catalana pot descentralitzar els organismes arreu del territori, com ara l’Escola de Bombers i Protecció Civil i l’Escola de Policia que es troben a l’àrea metropolitana de Barcelona. També defensa la creació d’una universitat al Pirineu i incentius per a les empreses que s’instal·lin fora dels grans centres urbans, com diu que fan a Noruega.

El PSC demana un pla integral de suport a l’esquí

D’altra banda, el cap de llista del PSC, Òscar Ordeig, alerta sobre el risc que el despoblament al Pirineu es vegi “accelerat” davant les dificultats que es troben els residents i les empreses del territori. Quant al sector de la neu, demana un pla integral de suport a les pistes d’esquí, a més d’invertir en els accessos i la promoció. A més, diu que “plou sobre mullat” quant a la manca de suport a aquesta activitat, a més del món rural i, en particular, a les zones de muntanya. Finalment, considera que cal fer una proposta decidida a la candidatura per organitzar els Jocs d’Hivern l’any 2030.

Ciutadans afirma que aplicar ara un confinament municipal no és efectiu

El candidat de Ciutadans, Jorge Soler, explica que la indústria més potent que hi hauria d’haver fora de Barcelona és la turística i que el sector de la neu té un pes que “s’ha de cultivar” i evitar l’abandonament rural de les zones de muntanya. Així, també demana ajuts directes als sectors que s’han vist afectats per la pandèmia i diu que, a diferència de la primera onada, els confinaments municipals no són efectius en aquest moment perquè la situació als territoris no és massa diferent. Per tot plegat, opta per permetre activitats, com ara l’esquí, en “grups bombolla”.

El PP demana ajuts per als sectors afectats per la covid-19

Per la seva banda, la cap de llista del PP, Marisa Xandri, demana un confinament comarcal, tot i reconèixer que les dades epidemiològiques actuals fan “difícil” la presa de decisions. Tot i això, té clar que calen mesures per a beneficiar el sector turístic que s’ha vist afectat per les restriccions i proposa l’exempció del pagament de la taxa turística fins al 2023, un programa d’ajuts a empreses i autònoms d’aquesta activitat i ajornar, durant tres anys, els tributs a aquelles empreses que demostrin que s’han vist afectades per la covid-19. A més, defensa campanyes en què es promogui el Pirineu com a destinació segura.

Vox defensa de fer costat a les empreses perquè proporcionen “feina essencial”

Finalment, el número 1 de la candidatura de Vox, Toni López, ha renunciat a una entrevista presencial amb l’ACN. Tot i això, des del partit han enviat el seu posicionament per escrit i en el cas del turisme al Pirineu consideren que cal fer costat a les empreses vinculades a aquesta activitat econòmica, les quals proporcionen, segons assenyalen, “feina essencial”. Per aquest motiu, plantegen duplicar les línies d’ajuts públics, exempcions temporals d’impostos als locals que estiguin tancats i suprimir la taxa turística.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor