La llei dels lloguers turístics de les Illes penja d’un fil

  • Avui se sabrà si finalment s'aprova la llei del lloguer turístic o bé s'envia al consell consultiu

VilaWeb

Redacció

17.07.2017 - 22:00

El parlament balear decideix avui en un ple extraordinari si finalment s’aprova la llei del lloguer turístic o bé s’ajorna i s’envia al consell consultiu, tal com havia demanat el Pi. La nova llei, que preveu de prohibir el lloguer turístic a habitatges plurifamiliars, entre més aspectes, ha despertat reaccions contraposades entre Podem i la resta de partits que formen part dels Acords pel Canvi.

Podem proposa que s’incorporin tot un seguit de qüestions a la nova llei: vol que el sostre de places no sigui ampliable sinó només reduïble, que es puguin llogar habitacions de residència habitual, que es perdoni el 80% de les sancions als propietaris que destinin els seus habitatges a un lloguer social durant tres anys, i que no es permetin les llicències en sòl rústic. També ha proposat que Palma i Eivissa siguin declarades zones d’emergència d’habitatge.

Fonts de Més per Mallorca diuen a VilaWeb que estan ‘totalment segurs que el gruix de la llei s’aprovarà durant el ple d’avui’, tot i que reconeixen que caldrà veure si es reformulen alguns punts qüestionats per alguns partits. Destaquen la importància de la incorporació del sostre de places turístiques a les Illes Balears a la nova llei. Si s’aprovés, per primera vegada caldria donar de baixa una plaça per poder donar-ne d’alta una altra.

Per la seva banda, Jaume Font, president del Pi, explica alguns dels punts que es posen en dubte. En primer lloc, considera que la definició de ‘canal de comercialització turística’ és massa àmplia, ja que inclou el lloguer temporal per dies i setmanes, i diu que això podria portar a un xoc amb la normativa estatal i amb el dret de propietat proclamat constitucionalment. En segon lloc, creu que les zonificacions haurien de ser en mans dels ajuntaments. Finalment, diu que el fet de demanar una antiguitat de més de cinc anys i comptadors individualitzats com a requisits a l’hora de poder llogar un habitatge turístic podria anar en contra de la llibertat d’empresa regulada per la Unió Europea.

Canvis en el règim sancionador
Un altre canvi important que incorporaria la nova llei seria en el règim sancionador del lloguer turístic. Actualment, llogar un habitatge sense llicència per mitjà de qualsevol empresa comercialitzadora està sancionat amb una multa d’entre 20.000 i 40.000 euros. La nova llei consideraria ‘molt greus’ aquestes infraccions i les sancionaria amb multes de fins a 400.000 euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor