La llei del referèndum apel·la a resolucions de l’ONU i la Haia

  • El projecte de llei del referèndum d'autodeterminació que JxSí i la CUP explicaran aquest dimarts apel·la a resolucions de l'ONU i del Tribunal de la Haia , i es presenta com la resposta democràtica a la frustració generada" per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) de l'Estatut en un intent de garantir el ple reconeixement del poble de Catalunya.

VilaWeb
Redacció
03.07.2017 - 11:45

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El projecte de llei del referèndum d’autodeterminació que JxSí i la CUP explicaran aquest dimarts apel·la a resolucions de l’ONU i del Tribunal de la Haia , i es presenta com la resposta democràtica a la frustració generada” per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) de l’Estatut en un intent de garantir el ple reconeixement del poble de Catalunya.

Tal com va avançar Europa Press, el Govern català cerca així convocar el referèndum emparant-se en la legalitat internacional segons recullen el preàmbul de la norma que publiquen diversos mitjans, en els quals es defensa que la Constitució del 1978 determina que els tractats internacionals ratificats per Espanya formen part del seu ordenament intern.

També es recull que les normes sobre drets fonamentals i llibertats públiques s’interpretaran d’acord amb els tractats internacionals aplicables en aquesta matèria, a més de remarcar que el Parlament ha expressat de manera “continuada i inequívoca” el dret de Catalunya a l’autodeterminació.

Un altre dels punts que destaquen és la resolució sobre ‘Promoció del Dret a la Democràcia’ de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, que va proclamar els llaços indissolubles entre els principis consagrats a la Declaració Universal dels Drets Humans i les bases de tota societat democràtica, per la qual cosa “la gestió democràtica de qualsevol discrepància política ha de produir-se amb ple respecte a aquests drets humans i llibertats individuals”.

A més, asseguren que en dictàmens recents, el Tribunal Internacional de Justícia afirma que durant la segona meitat del segle XX, hi ha hagut casos de nous estats que han exercit el dret a l’autodeterminació “sense que l’exercici d’aquest dret a decidir fos motivat per la fi de l’imperialisme”.

El Tribunal Internacional de Justícia constata així que el dret a decidir dels pobles ha evolucionat i que no ha sorgit “cap norma ni costum en ordre internacional que prohibeixi aquestes noves pràctiques”, i que l’única limitació a la legitimitat d’aquesta pràctica és l’ús de la força o altres violacions greus del dret internacional.

Per JxSí i la CUP, la llei del referèndum és la màxima expressió del mandat de les eleccions del 27 de setembre del 2015, i que en ella conflueixen la legitimitat històrica i la tradició jurídica i institucional del poble català amb el dret d’autodeterminació dels pobles “consagrat per la legislació i jurisprudència internacionals i els principis de sobirania popular i respecte pels drets humans, com a base de tot l’ordenament jurídic”.

“RUPTURA DEL PACTE CONSTITUCIONAL”

En el preàmbul també defensen la necessitat d’aprovar la llei per poder exercir el dret dels catalans a decidir el futur polític de Catalunya, “especialment després de la ruptura del pacte constitucional espanyol del 1978 que representa l’anul·lació parcial i la desnaturalització de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006” després de la sentència del TC.

En el procés previ a la redacció d’aquesta llei, JxSí i la CUP asseguren que s’han fet “tots els esforços per trobar una via acordada” que permetés als catalans decidir lliurement el seu futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor