La llei de transitorietat contempla aprovar una constitució amb 3/5 del Parlament

  • La llei de transitorietat jurídica, que JxSí i la CUP han explicat aquest dilluns, contempla que es redacti una constitució catalana, l'aprovació de la qual requereixi una majoria de 3/5 parts del Parlament en primera volta --menys del que s'exigia per aprovar l'Estatut--.

VilaWeb
Redacció
28.08.2017 - 15:13

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

La llei de transitorietat jurídica, que JxSí i la CUP han explicat aquest dilluns, contempla que es redacti una constitució catalana, l’aprovació de la qual requereixi una majoria de 3/5 parts del Parlament en primera volta –menys del que s’exigia per aprovar l’Estatut–.

El text recollit per Europa Press diu que “en la segona votació és suficient amb la majoria absoluta”; si tampoc no s’obté aquest resultat, l’assemblea constituent –escollida en unes eleccions constituents per definir el redactat de la carta magna– seguiria deliberant fins a obtenir una proposta que aconsegueixi aquest consens.

Com hi ha 135 diputats, el text requeria 81 vots en la primera volta, menys que els que es requeria per aprovar l’Estatut, que exigia el vot favorable de 2/3 parts de l’hemicicle, és a dir, 90 diputats.

Si guanya el ‘sí’ en el referèndum previst per l’1-O, s’obrirà un procés constituent “democràtic, de base ciutadana, participatiu i vinculant” que assenti les bases d’una constitució.

Es faria en tres fases: procés participatiu; eleccions constituents i proposta de constitució per part d’una assemblea constituent triada en unes eleccions constituents; i ratificar el text per referèndum.

Durant els sis mesos previstos per al procés constituent, el Govern crearia un consell assessor d’experts acadèmics en l’àmbit nacional i internacional i un Fòrum Social Constituent, que proposaria una sèrie de preguntes que la ciutadania contesti a través del procés participatiu per dissenyar la constitució.

Acabats els sis mesos de deliberacions, el president de la república dissoldria el Parlament i convocaria eleccions constituents per formar l’assemblea constituent amb el mateix nombre de membres que el Parlament –els 135 diputats–.

La llei de transitorietat fixa que l’assemblea constituent reculli el deliberat en el procés constituent per redactar la constitució, amb els mateixos poders i assumint les funcions i obligacions del Parlament, “inclosa l’elecció del president”.

“Cap de les decisions de l’assemblea constituent, en exercici del poder constituent, serà susceptible de control, suspensió o impugnació per cap altre poder, jutjat o tribunal”, explicita la llei, que JxSí i la CUP preveuen aprovar abans de l’1-O.

Si la ciutadania ratifica la constitució en referèndum, l’assemblea es dissol i “de forma immediata es convoquen eleccions” per conformar el nou sistema institucional tal com marcarà aquesta nova carta magna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor