14.03.2018 - 22:00
En literatura hi ha moltes maneres de comprometre’s: denunciant excessos, explicant conflictes, rebuscant en un passat dolorós, recorrent a la memòria col·lectiva, no renunciant als orígens… Per això, aquest és el tema central del festival Mot d’enguany, que es fa aquest cap de setmana a Girona i el següent a Olot. I per parlar de literatura compromesa, el festival ha convidat autors tan diversos com ara John Carlin, Erri de Luca, Pep Coll, Care Santos, Teresa Solana, Ferran Torrent, Llucia Ramis, Guillem Frontera, Vicenç Pagès, Bel Olid i Ngugi wa Thiong’o, entre més.
La majoria d’actes d’aquest cap de setmana es faran a la biblioteca Carles Rahola de Girona. Entre els més destacats, hi ha una conversa entre Guillem Frontera, Llucia Ramis, Ferran Torrent i Jaume Muñoz sobre la denúncia dels excessos dels poderosos; un debat entre Josep Ramoneda, Edurne Portela i Kepa Aulestia sobre com novel·lar el conflicte basc i un col·loqui sobre com narrar la delinqüència ordinària amb els escriptors Pep Coll i Teresa Solana i el periodista Santiago Tarín.
També hi haurà dos diàlegs: un sobre la vida quotidiana a l’antiga Unió Soviètica, entre l’escriptor rus Makine i el professor de literatura Xavier Pla, i un altre de Philippe Sands i Miquel Berga sobre l’escriptura com a arqueologia del present. Un dels plats forts serà la conversa entre l’escriptor italià Erri de Luca i l’activista David Fernàndez sobre l’escriptura com a eina de resistència i futur. Plegats, repassaran les idees més compromeses de De Luca, que sempre s’ha caracteritzat per advertir sobre la retallada de drets a les persones i la deriva autoritària postdemocràtica que viu Europa.
El festival viurà la segona part el cap de setmana vinent, del 22 al 24 de març, a Olot. Allà, l’escriptor Vicenç Pagès parlarà sobre literatura i malestar, i els escriptors Mircea Cartarescu, de Romania, i Bashkim Shehu, d’Albània, discutiran sobre com escriure en el món postsoviètic. Luisgé Martín i Bel Olid conversaran sobre si el primer compromís d’un escriptor és amb si mateix, i diversos periodistes que han cobert conflictes bèl·lics, com ara Bru Rovira, Plàcid Garcia-Planas i John Carlin, discutiran sobre el periodisme en territori de guerra. Carlin també participarà, juntament amb Hakan Gunday, en un diàleg sobre la relació entre les persones i les regles.
A Olot també es faran alguns espectacles relacionats amb la literatura compromesa, com ara l’obra teatral ‘Mos maiorum. El costum dels nostres avantpassats’, que denuncia la situació dels immigrants a les fronteres d’Europa. L’espectacle de colenda serà una performance col·laborativa entre l’actriu Sílvia Bel, el dibuixant Joma i el músic Miquel Jordà. Finalment, clourà el festival una conversa sobre la literatura com a memòria col·lectiva presentada per Josep Ramoneda, nou comissari del festival, i amb la participació de l’escriptor kenià Ngugi Wa Thiong’o i l’amazic Salem Zenia.