La lingüista Rosa Estopà, nova directora de la càtedra Pompeu Fabra

  • Substituirà l'actual presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Maria Teresa Cabré

VilaWeb
Fotografia: Amaymasnou

Redacció

16.03.2022 - 16:56
Actualització: 16.03.2022 - 17:56

La lingüista Rosa Estopà, professora titular del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), substituirà l’actual presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Maria Teresa Cabré, com a directora de la càtedra Pompeu Fabra.

Segons que ha informat la UPF, Estopà prendrà el relleu de Cabré després d’assumir el càrrec el 2014, l’any de la seva creació, sota el mandat del rector Jaume Casals i amb el suport del Consell Social de la UPF. La càtedra Pompeu Fabra té com a objectiu fer més explícit el compromís de la UPF amb la catalanitat i donar visibilitat a les activitats sobre promoció de la llengua i la cultura catalanes que es duen a terme a la Universitat.

“La càtedra continuarà amb la promoció d’accions en favor de l’ús del català a la UPF i amb la participació en projectes amb altres universitats i institucions que tenen la llengua i la cultura catalanes entre les seves prioritats, en el context d’una societat local i global, catalana i multilingüe”, ha promès la lingüista.

Un dels principals objectius de la nova directora és treballar conjuntament amb el Pla d’Actuacions 2022-2023 en relació amb l’ús de la llengua catalana a la UPF, impulsat per la comissionada de Política Lingüística de la UPF Mireia Trenchs, que va liderar l’Equip de Resposta Ràpida (ERR) sobre les llengües de la docència a la UPF.

Experta als camps de la terminologia, la neologia i la lexicografia, Rosa Estopà Bagot (Santa Susanna, Maresme, 1969) és professora titular des de 2009 del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF, on des de 1994 imparteix docència diferents matèries relacionades amb la Lingüística.

També és investigadora de l’Institut de Lingüística Aplicada (IULA), on forma part del grup de recerca IULATERM; participa a l’Observatori de Neologia (OBNEO) des de 1992; i és la coordinadora del màster en línia en Terminologia i del blog Dimarts neològic.

Estopà també és especialista en logopèdia i ha estat vinculada a activitats de formació en aquest camp, un dels seus últims projectes ha estat la creació del primer diccionari de medicina il·lustrat per a nens, del qual acaba de publicar una nova versió en castellà peninsular, en el marc del projecte Jugant a definir la ciència.

La càtedra Pompeu Fabra treballa en quatre àmbits: la promoció del coneixement i l’ús de la llengua en la docència i per part dels estudiants; la producció de recursos de suport a l’aprenentatge i la millora de la qualitat lingüística; la dinamització de la promoció de l’ús del català, i l’extensió cultural.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor