24.02.2025 - 16:08
|
Actualització: 24.02.2025 - 17:47
“La competència en matèria de protecció civil és autonòmica i la inactivitat es va produir en este àmbit”, ha afirmat en una interlocutòria la jutgessa de Catarroja (Horta Sud) que investiga la gestió de la gota freda per a inadmetre una querella interposada contra la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, per part de l’associació Hazte Oír.
Ho diu la resolució, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia valencià, dictada per la titular del jutjat de primera instància i instrucció 3 de Catarroja, que investiga possibles delictes d’homicidi i lesions per imprudència greu en relació amb la gota freda del passat 29 d’octubre. Els querellants sol·licitaven que fos investigada per no haver instat el Ministeri de l’Interior espanyol la declaració d’emergència d’interès estatal.
No obstant això, la magistrada entén que l’omissió que al·leguen els querellants no constitueix una base per a atribuir a la delegada del govern espanyol els homicidis i lesions comesos per imprudència greu. “Associar a la delegada del govern la responsabilitat en les defuncions i lesions imprudents del dia 29 d’octubre, quan la competència en matèria de protecció civil és autonòmica i la inactivitat es va produir en este àmbit, manca de qualsevol fonament legal”, precisa.
La interlocutòria recull que va existir en un primer moment “consens a nivell autonòmic i central en què no procedia la declaració d’emergència nacional”. A més, continua, per a alertar a la població “no calia instar” la declaració, perquè “es podia realitzar perfectament des de l’àmbit autonòmic que estava assumint les competències en matèria d’emergències” i, per tant, no calia “traslladar l’actuació, que s’adoptaren mesures d’autoprotecció, a l’Administració central a través del Ministeri de l’Interior”.
La jutgessa assenyala que la proximitat de la comunitat autònoma als ciutadans, al lloc on s’estava produint l’emergència, “constituïx un element essencial en l’àmbit de la protecció civil”, ja que permet conèixer la gravetat” d’aquesta emergència i “acordar el procedent amb la màxima celeritat”, com la comunicació a la població de “mesures d’autoprotecció”.