La jutgessa d’Osca dóna dos dies a Méndez de Vigo per a lliurar a Sixena el quadre de la Immaculada

  • També trasllada a fiscalia que investigui si Jusèp Boya va incórrer algun tipus de responsabilitat amb la seva presència al Museu de Lleida el dia 11 de desembre

VilaWeb

ACN

17.01.2018 - 13:21
Actualització: 17.01.2018 - 14:08

La jutgessa del jutjat d’Instrucció número 1 d’Osca ha emès una providència on dóna al ministre espanyol de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, dos dies per a lliurar a Sixena el quadre de la ‘Immaculada’, que es troba al Museu de Lleida i havia quedat pendent al lot de les 43 peces en litigi perquè s’havia extraviat.

La jutge alerta que, en cas de no lliurar el quadre, es podria incórrer en un delicte de ‘desobediència a l’autoritat judicial’. Els dos dies començaran a comptar a partir del moment que se li notifiqui al ministre aquesta providència, que segons l’advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, serà d’aquí a deu dies.

D’altra banda, l’escrit de la jutgessa també demana al ministeri fiscal que investigui si la presència del director general de Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, al Museu de Lleida el dia 11 de desembre, quan s’estava portant a terme el trasllat de les obres de Sixena amb la presència de la Guàrdia Civil, pot incórrer en algun tipus de responsabilitat.

La providència que ha enviat la jutgessa d’Osca està datada a ahir dimarts 16 de gener i respon a la sol·licitud feta pel lletrat Jorge Español del dia 3 de gener quan va demanar a la magistrada que ordenés al ministre espanyol de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, com a conseller de Cultura en funcions a causa de l’article 155, que entregués el quadre de la ‘Immaculada’ en un termini de dos dies, alertant-lo que, si no ho feia, podria ser acusat de desobediència.

Precisament ahir, el Consorci del Museu de Lleida va instar a l’Aragó a venir a Lleida a recollir aquesta obra que va quedar pendent de lliurar amb les 43 peces de Sixena durant l’entrada policial de l’11 de desembre de 2017. Ho va fer a través d’un escrit d’al·legacions presentat al jutjat d’Osca davant les reiterades declaracions en mitjans de comunicació de la consellera de Cultura del govern aragonès, Mayte Pérez, exigint al Museu entregar el quadre abans d’una setmana.

El Consorci no entén com l’Aragó pot esperar aquest enviament, quan ja va notificar al jutjat que ‘la possessió no s’entregaria, sinó que havia de ser presa’, és a dir, que l’havien d’anar a buscar. Aquesta providència enviada per la jutgessa se suma a la que ja va enviar la setmana passada a la Generalitat, com a propietària de les obres en litigi, instant a tornar el quadre ‘sense dilació’. Aquest escrit, però, no fixava data concreta i tampoc feia referència a una confiscació forçosa de la peça.

El quadre és una pintura del segle XVII que formava part del lot de 44 peces requerides per l’Aragó. Es va localitzar al Palau Episcopal de Lleida tres dies després de l’entrada policial al museu i es va traslladar al Museu de Lleida. D’altra banda, l’escrit judicial també trasllada a fiscalia que investigui quina responsabilitat té Jusèp Boya per haver assistit físicament al Museu de Lleida el dia 11 de desembre mentre tenia lloc el trasllat de l’art sota presència policial. Ho fa a instàncies de l’advocat Jorge Español, que el dia 4 de gener va enviar un escrit a la jutgessa plantejant-li la situació partint de la base que Boya no podia estar al Museu perquè ostentava un càrrec polític de director de Patrimoni. Aquesta súplica de Jorge Español a la jutgessa va acompanyada de dues imatges il·lustratives sobre els fets; una on es pot veure Boya amb les mans enlaire al costat de la furgoneta que va carregar les obres i dirigint-se a les persones concentrades davant de Museu de Lleida, i l’altra on es poden veure manifestants amb una pancarta on es pot llegir ‘Mans enlaire això és un atracament’. Español defensa que el trasllat d’obres del dia 11 no era un ‘acte polític’ sinó un ‘acte estrictament judicial’ on es va demostrar que ni Boya ni els manifestants van respectar les resolucions judicials.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor