15.12.2020 - 17:48
|
Actualització: 15.12.2020 - 18:08
El Tribunal General de la Unió Europea ha refusat d’admetre el recurs d’Oriol Junqueras contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó. El tribunal de primera instància a Luxemburg ha conclòs que l’Eurocambra no té cap competència per a controlar la decisió de les autoritats espanyoles sobre l’anul·lació del mandat del dirigent d’ERC com a eurodiputat. A més, el Tribunal General diu que la cambra europea tampoc no es podia oposar a la decisió del Tribunal Suprem que va suspendre el mandat de Junqueras per la condemna en el cas de l’1-O, malgrat que el Tribunal de Justícia de la UE li va reconèixer la immunitat ara fa un any. Per tant, el Tribunal General considera que la decisió de l’Eurocambra no pot ser objecte d’un recurs d’anul·lació.
#EUGeneralCourt dismisses the action brought by Mr #Junqueras i Vies, against the statement by the #EuropeanParliament that his seat was vacant, as being inadmissible @Europarl_EN @junqueras https://t.co/ATb3CgbPxg pic.twitter.com/TLLB51gyaz
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) December 15, 2020
Junqueras va presentar el recurs al Tribunal General de UE perquè s’anul·lés la declaració del 13 de gener del president David Sassoli en què declarava vacant l’escó de Junqueras arran de la resolució del 9 de gener del Suprem, i perquè es deixés sense efecte la denegació per part de Sassoli de la petició del 20 de gener de Diana Riba perquè prengués mesures d’urgència per a confirmar la immunitat de Junqueras.
La justícia europea ve a dir a Junqueras que el Parlament Europeu no hi podia fer res, contra l’anul·lació de l’escó que va fer el Suprem amb la seva particular interpretació de la sentència del 19 de desembre de l’any passat.
Diu el Tribunal General que el Parlament Europeu no és competent per a controlar la decisió de les autoritats d’un estat membre en relació amb l’anul·lació del mandat d’un diputat europeu en aplicació del dret estatal. Diu que el Parlament Europeu només és informat de la vacant per part de les autoritats estatals. I afegeix que la cambra tampoc no té capacitat per a negar-se a prendre en consideració la decisió del Suprem.
Un camí a explorar
Fa dos mesos, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va fer pública una altra resolució en aquest mateix sentit, desestimant una altra demanda contra la decisió del Parlament Europeu de deixar vacant l’escó de Junqueras. Confirmava l’argument que l’eurocambra no tenia competència per a qüestionar allò que li digués el Suprem espanyol. Però la resolució judicial indicava també el camí a explorar. Deia així: “No correspon, a primer cop d’ull, al Parlament Europeu de comprovar el respecte del procediment previst pel dret nacional en la matèria, perquè aquesta facultat correspon exclusivament als òrgans jurisdiccionals nacionals competents, si és el cas, després d’una remissió prejudicial al Tribunal de Justícia [de la Unió Europea] o a aquest darrer en el marc d’un recurs per incompliment.”