20.12.2017 - 11:23
|
Actualització: 20.12.2017 - 12:55
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat el recurs interposat pel govern espanyol contra la multa de dinou milions d’euros per la manipulació de les estatístiques del dèficit dels comptes públics de la Generalitat Valenciana en l’anterior etapa de govern. En la sentència emesa avui, la justícia europea refusa els arguments del recurs interposat pel govern espanyol i que es basen en la vulneració del dret de defensa i del dret d’una bona administració, en la inexistència d’infracció i en el caràcter desproporcionat de la multa. El TJUE també refusa que l’ocultació de dèficit, referida a la despesa en l’àmbit sanitari, no hagi de ser considerat com una negligència greu perquè la manipulació afecta tan sols un territori dins el conjunt del dèficit públic.
El recurs afegia, a més, que la decisió judicial no tenia en compte la cooperació prestada durant la investigació ni el fet que el govern espanyol hagués assenyalat de manera espontània les irregularitats. La sentència remarca que l’estat espanyol ha de ser considerat responsable de l’actuació de les seves entitats territorials com ho seria en el marc d’un recurs per incompliment, i que no s’ajusta als fets afirmar que el govern espanyol assenyalés espontàniament l’existència d’una tergiversació a la comissió.
D’una altra banda, al·lega que la cooperació que hagi prestat l’estat membre en qüestió durant la investigació no influeix en la determinació de la infracció prevista, però podria tenir-se en compte en concepte de circumstància atenuant a l’efecte del càlcul de la multa.
La Unió Europea va imposar el 2015 una sanció al govern espanyol de 18.930.000 d’euros per a la manipulació de dades de dèficit al País Valencià mitjançant l’ocultació sistemàtica d’una part de la despesa sanitària.
El setembre del 2015 les autoritats espanyoles van presentar un recurs per demanar l’anul·lació de la sanció, al·legant vulneració del dret de defensa i del dret d’una bona administració i argumentant també la inexistència d’infracció i el caràcter desproporcionat de la multa imposada pel Consell Europeu.
El govern espanyol va posar en qüestió que es tergiversessin les dades dient que havien estat corregits en el temps oportú i va afegir que s’havia violat el seu dret de defensa, adduint que les autoritats espanyoles van subministrar el material incriminatori a la Comissió Europea perquè no tenien coneixement de les sospites de manipulació.
Va ser el primer cas en què la Comissió Europea demanava de sancionar un estat membre per haver falsejat les seves estatístiques basant-se en les noves normes de la UE, aprovades el 2011 arran del cas de Grècia, una petició que va ser avalada després pels Vint.