La justícia europea accepta que els bancs no retornin tots els diners de les clàusules sòl

  • El seu advocat general avala 'limitar en el temps els efectes de la nul·litat' d'aquestes clàusules abusives per evitar les 'repercussions macroeconòmiques'

VilaWeb

ACN

13.07.2016 - 11:02
Actualització: 13.07.2016 - 11:13

La justícia europea dóna la raó als bancs espanyols i, de moment, accepta que no retornin els diners de les clàusules sòl de les hipoteques cobrats abans del 9 de maig del 2013. Tot i que la sentència definitiva es farà esperar fins a finals d’any, aquest dimecres l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Paolo Mengozzi, ja ha avalat ‘la limitació en el temps dels efectes de la nul•litat’ d’aquestes clàusules abusives per evitar les ‘repercussions macroeconòmiques’ que patiria la banca. L’impacte, segons càlculs del Banc d’Espanya, seria d’entre 5.000 i 7.000 milions. L’opinió de l’advocat general no és vinculant, però els jutges l’acaben confirmant en l’àmplia majoria de casos.

El 9 de maig del 2013, el Tribunal Suprem espanyol va declarar abusives aquestes clàusules sòl, que obliguen els hipotecats a seguir pagant uns interessos mínims tot i que els índexs hagin baixat fins a 0% o estiguin en negatiu. Per protegir la banca espanyola de l’impacte, en ple rescat europeu, els jutges van posar límits a la retroactivitat d’aquesta nul·litat: els hipotecats només podrien recuperar els diners pagats després de la seva sentència. Clients de Cajamar, BBVA i Abanca, però, van recórrer el cas, però la justícia europea acabarà donant la raó al Suprem espanyol i als seus bancs, segons el dictamen preliminar del seu advocat general.

Mengozzi proposa als jutges de Luxemburg que ‘declarin que la limitació en el temps dels efectes de la nul•litat de les clàusules sòl incloses en els contractes de préstec immobiliari a Espanya és compatible’ amb la legislació comunitària. Segons l’advocat general, la directiva europea ‘no exigeix als estats membres que estableixin la nul·litat retroactiva d’aquesta clàusula’ i, per tant, permet que els jutges del Suprem puguin buscar l’equilibri entre la protecció dels consumidors i les ‘repercussions macroeconòmiques associades’. Tot i que ara només s’està jutjant els casos de Cajamar, BBVA i Abanca, la sentència serà extrapolable a la resta d’entitats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor