20.08.2018 - 22:00
|
Actualització: 21.08.2018 - 13:23
La justícia belga es pronunciarà avui per primera vegada sobre l’euroordre d’arrest contra el raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc, exiliat a Bèlgica d’ençà del mes de maig. A les nou del matí, a l’audiència del Palau de Justícia de Gant (Flandes), començarà el judici per decidir si és lliurat a l’estat espanyol perquè compleixi una pena de tres anys i mig de presó. L’Audiència espanyola el va condemnar per apologia del terrorisme i injúries a la corona pels versos de les seves cançons.
Un dels advocats de Valtònyc, Simon Bekaert, ha explicat a VilaWeb que és moderadament optimista, però que hi ha totes les possibilitats obertes. Entre els arguments que sostindrà la defensa hi ha la llibertat d’expressió, la inexistència a Bèlgica de la doble incriminació dels suposats delictes pels quals fou condemnat a Espanya i els precedents de cantants que no han estat sentenciats a penes de presó per haver criticat el cap de l’estat de torn, entre més arguments tècnics.
Bekaert també ha criticat l’ús de les euroordres dels tribunals espanyols per a perseguir la llibertat d’expressió: ‘Els tribunals espanyols creen una atmosfera que no és bona per a la democràcia perquè causa autocensura entre la població. Pot arrelar la idea que, si critiques el rei, pots anar a la presó.’ Així mateix, considra que és una ‘vergonya’ la condemna i la persecució contra Valtònyc.
L’exili de Valtònyc
El raper no es va presentar a l’Audiència espanyola el 24 de maig, quan acabava el termini que havia marcat la justícia espanyola per a entrar a la presó i va decidir d’exiliar-se a Bèlgica. Aleshores, el tribunal va dictar una ordre de crida i cerca. El 5 de juliol, un jutge d’instrucció belga va decidir de mantenir-lo en llibertat provisional tot esperant que es resolgués l’euroordre emesa per la justícia espanyola per a extradir-lo. La decisió es prendrà en el judici que comença avui.
En la compareixença del juliol Valtònyc va declarar que confiava en la justícia europea: ‘Confii plenament en la justícia belga i en la justícia europea perquè ha demostrat ser una justícia independent’, va dir. I afegí: ‘Som lliure i ho puc dir content perquè ara faria dos mesos que seria a la presó si no fos per l’organització popular.’ L’advocat Simon Bekaert, membre de la defensa, va deixar clar que, en aquella ocasió, el jutge no havia considerat que el raper hagués de ser posat sota custòdia policíaca.
No se sap com actuarà la justícia de Bèlgica, on injuriar la corona no és delicte, ni tampoc l’apologia i l’enaltiment del terrorisme, però la incitació sí. El raper explicava en una entrevista de VilaWeb que, malgrat que a Espanya l’havien jutjat per apologia i enaltiment del terrorisme, a l’euroordre ho varen traduir com si fos incitació al terrorisme. ‘És una fórmula per a intentar l’extradició, perquè, si no, és impossible’, va dir.
Denunciar la manca de llibertat d’expressió a l’estat espanyol
En l’entrevista de VilaWeb, Valtònyc també va explicar que havia triat l’exili, més que per evitar la presó, per continuar denunciant i internacionalitzar el seu cas. ‘Aquí crec que arribarem amb més urgència al Tribunal Europeu de Drets Humans. Quan s’hi creï un precedent, els altres devuit rapers de l’estat espanyol condemnats a la presó per haver escrit cançons veuran com també els eliminen la condemna. No sóc aquí només per jo, també hi sóc pels altres’, assegurava.
També va explicar com havia estat l’arribada a Bèlgica. Va dir que, de primer, la justícia belga no l’havia pogut detenir perquè Espanya havia lliurat l’euroordre en castellà. A Flandes la van demanar en neerlandès i la van haver de traduir.