16.04.2021 - 08:59
|
Actualització: 16.04.2021 - 09:31
La noia que va perdre l’ull per l’impacte d’una bala de foam en el marc de les manifestacions per l’empresonament del raper Pablo Hasel, ha presentat una querella contra un agent dels Mossos d’Esquadra al qui acusa d’haver-li provocat la pèrdua de l’ull dret. L’acusa d’un delicte de lesions i tortura contra la integritat moral.
La identificació de l’agent no està completada perquè segons les imatges aportades per la denunciant, es podria tractar de dos agents amb números identificatius diferents. Per això en les diligències demanen que s’acabi d’esclarir qui va ser l’autor del tret.
També adrecen la querella contra el comandament de l’equip que “va autoritzar, ordenar o en el seu cas no impedir ni supervisar diligentment l’ús dels projectils de foam que s’estava duent a terme de forma antireglamentària i contrària al més elemental sentit comú”
La querella denuncia que la jove s’estava allunyant del lloc dels fets i que les imatges demostren que entre ella i el cordó policíac, no hi havia més persones ni s’estaven efectuant llançaments: “La distància entre ella i el cordó policial permet excloure la possibilitat de lesions a les persones o una situació d’alt risc per la integritat física dels agents”.
També conclouen que l’agent escopeter no va disparar de l’abdomen cap a les cames, tal com marquen els protocols, i que ho va fer a l’altura de la cara.
En paral·lel, Irídia es persona com acusació popular en el cas: “Entenem que el nostre paper com a entitat de drets humans és promoure la investigació dels fets pel fet que l’impacte d’una bala de foam a la zona del cap d’una persona és molt greu. Això posa de manifest la necessitat que es realitzi una reforma dels mecanismes de control del cos de Mossos una vegada es desenvolupi la Comissió Parlamentària a aquest efecte que confiem s’aprovi el més ràpid possible”, diuen en un comunicat.
Arran dels fets, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va demanar que el Parlament de Catalunya fes una revisió “urgent” del model d’ordre públic de Catalunya. Així mateix, va reconèixer que “no es pot permetre ni pot tornar a passar” que una manifestació del segle XXI acabi amb una persona perdent un ull.