30.01.2020 - 15:06
|
Actualització: 30.01.2020 - 16:39
La Junta Electoral Central espanyola ha dit avui que deixava ‘temporalment vacant’ l’escó de Clara Ponsatí al Parlament Europeu perquè avui no ha anat a jurar la constitució espanyola a Madrid. La JEC s’atribueix la potestat de deixar vacant l’escó de Ponsatí, malgrat el fet que hi hagi una sentència del TJUE (relativa al cas Junqueras) deixant clar que la immunitat i la condició d’eurodiputat s’adquireix en el moment que el candidat és proclamat electe, cosa que el BOE va fer amb la consellera exiliada el 24 de gener passat. Ponsatí ocupa un dels cinc nous escons que corresponen a l’estat espanyol arran de la sortida dels eurodiputats britànics de l’eurocambra per l’execució del Brèxit.
Diu la JEC en la resolució d’avui: ’L’escó romandrà temporalment vacant fins que es produeixi aquest acatament, sense perjudici que, d’acord a allò declarat en la sentència del TJUE del 19 de desembre del 2019 en l’afer relatiu al senyor Junqueras i Vies, l’acte de proclamació de candidats electes pugui desplegar els efectes oportuns’.
Aquest darrer punt és important, perquè desactiva l’afirmació anterior sobre la declaració de l’escó vacant, reconeixent que no ho pot impedir si així ho estableix el TJUE. I el TJUE ja ho va establir. D’aquesta manera els membres de la JEC proven de conciliar l’escenificació d’un poder que ja no tenen a l’hora de dir si Ponsatí pot ser eurodiputada i la prevenció de possibles futures querelles per prevaricació.
Tota aquesta gesticulació de la JEC serà en va, perquè Ponsatí ja fou proclamada eurodiputada electa. Fonts del Parlament Europeu han explicat a VilaWeb que l’acreditació dels nous eurodiputats post-Brexit es farà al començament del pròxim ple a Estrasburg, el 10 de febrer vinent. Ara bé, sobre el cas de Ponsatí, la cambra no es pronunciarà fins a la setmana vinent, perquè és pendent ‘d’una nova comunicació sobre els escons’ per part de la JEC. Tanmateix, el portaveu de la cambra, Jaume Duch, ja va dir ahir a TV3 que si les condicions eren iguals que en el cas de Carles Puigdemont i de Toni Comín, el Parlament Europeu faria la mateixa interpretació de la sentència del TJUE. I les condicions, efectivament i malgrat la JEC, són les mateixes.