La IV Universitat Nova Història abordarà la catalanitat de San Ignacio, Garcilaso i la Mona Lisa

  • "És una universitat per vèncer la innocència", afirma el cap d'investigació Jordi Bilbeny

VilaWeb
Redacció
31.07.2017 - 15:56

“És una universitat per vèncer la innocència”, afirma el cap d’investigació Jordi Bilbeny

BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)

La IV Universitat Nova Història abordarà, des d’aquest dimecres fins a aquest diumenge a Montblanc (Tarragona), la catalanitat de San Ignacio de Loyola –fundador dels jesuïtes–, Garcilaso de la Vega i la Mona Lisa, així com la unitat nacional de la península Ibèrica abans dels romans.

“És una universitat per vèncer la innocència”, ha afirmat en declaracions a Europa Press aquest dilluns el cap d’investigació de l’Institut Nova Història (INH), Jordi Bilbeny, qui presentarà un llibre amb noves investigacions sobre el tema que més ha tractat Bilbeny en l’INH: la catalanitat de Cristòfor Colom.

Una xerrada de l’investigador de l’INH Pep Mayolas defensarà que la veritable localitat de naixement d’Ignacio de Loyola era Manresa (Barcelona), la qual cosa vinculen amb que anomena manresanes a totes les cases dels jesuïtes, i també asseguraran que assistirà a l’Estudi General de Barcelona i va tenir vinculació amb Montserrat.

Aquesta muntanya simbòlica del catalanisme també protagonitzarà la xerrada ‘El paisatge de la Mona Lisa’ de l’enginyer industrial Albert Fortuny, que, partint de la base que la protagonista és Isabel d’Aragó, situa el pont del quadre en la població de Monistrol de Montserrat (Barcelona), “cosa que s’explica perquè llavors la Verge de Montserrat era patrona de tot l’Imperi Hispànic, que incloïa Itàlia”, ha afirmat Bilbeny.

També replantejaran biografies d’escriptors: en ‘Shakespeare i Cervantes: dues vides paral·leles’, Miquel Izquierdo mostrarà les “duplicitats” –segons Bilbeny– entre tots dos, assenyalant que les poesies de William Shakespeare tenen similituds amb el català i referències a la nació catalana.

Quant a Garcilaso de la Vega, no discutiran el personatge històric, però sí afirmen que els seus poemes tenen trets propis de la llengua catalana, cosa què incidirà el filòleg de llengua catalana i castellana Marc Adell: “L’obra no és seva, sinó que se li atribueix. Qui va escriure els seus poemes era de Barcelona”, ha afirmat Bilbeny.

SEGLE D’OR CATALÀ

Altres personatges que mostraran que eren catalans són els escriptors del Segle d’Or, que “escrivien originalment en català i ho traduïen al castellà”, així com el papa Sixt IV –impulsor de la Capella Sixtina–, que no seria Francesco della Rovire sinó Francesc Rovira.

Sobre els ponents, Bilbeny ha dit: “No fa falta tenir un doctorat per participar-hi, n’hi ha prou amb aportar alguna cosa que ens pugui ajudar a comprendre el passat des d’una altra perspectiva”.

En aquest sentit, l’empresari Joan Canadell, membre de l’entitat sobiranista Cercle Català de Negocis, exposarà els seus descobriments de la presència de banderes catalanes als Estats Units i Anglaterra, signe de “traços de comerç català”.

UNITAT IBÈRICA

La ponència de Bilbeny no estarà centrada a Catalunya, sinó en la península Ibèrica: “Encara que això pugui donar arguments als espanyolistes, defenso que va haver-hi una unitat prerromana de llengua i moneda”, diu Bilbeny, que ha trobat paral·lelismes entre el català i el basc.

Altres actes de la Universitat Nova Història abordaran la situació política actual, entre els quals destaca la presència del periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños; i també es faran projeccions de documentals, concerts i tastos de vins.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor