La investigació per presumptes irregularitats en l’IVAM en l’època de Ciscar haurà de tancar-se al gener de 2019

  • La causa que s'instruïx en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València en relació amb presumptes irregularitats en la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) quan estava dirigit per Consuelo Císcar haurà de tancar-se al gener de 2019.

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 18:24

VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

La causa que s’instruïx en el Jutjat d’Instrucció número 21 de València en relació amb presumptes irregularitats en la gestió de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) quan estava dirigit per Consuelo Císcar haurà de tancar-se al gener de 2019.

Així consta en una interlocutòria, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en el qual la jutgessa ha estimat la petició de Fiscalia i ha acordat, en contra del criteri d’alguns investigats, prorrogar per un termini de 18 mesos la declaració de complexitat d’esta causa. Fins al 21 de gener de 2019.

El procediment es dirigix contra 10 persones: Ciscar; el seu fill, Rafael Blasco, conegut com Rablaci; els que van ser subdirectors d’Administració i Finances del centre d’art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l’administrador de Valsatrans i Logística de l’Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d’acció exterior; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l’IVAM.

Al febrer de 2016, la jutgessa va declarar la causa complexa i el termini d’instrucció concloïa el 21 de juliol d’enguany. Davant açò, Fiscalia va presentar un escrit instant la pròrroga de la declaració de complexitat, i la jutgessa ho ha estimat.

La magistrada estima que esta petició està “plenament justificada” en concórrer diversos requisits: el nombre de delictes investigats –malversació de cabals, prevaricació administrativa i falsedat documental–; i les persones investigades i el fet que únicament hagen declarat tres.

Així mateix, arreplega que existix abundant documentació a examinar per la Policia, tant els correus existents en les còpies informàtiques de seguretat intervingudes a varis d’investigats com la documentació remesa per l’Institut. També recorda que s’estan analitzant els processos administratius d’adjudicació de servicis realitzats pels investigats, amb nombrosa documentació.

El ‘cas IVAM’, que es va iniciar al juliol de 2015 després d’una denúncia de la Fiscalia, investiga els suposats sobrecostos en l’adquisició d’obres d’art i en la contractació de publicacions, a més del possible ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Císcar, Rablaci.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor