La investigació judicial del cas Litvinenko assenyala Putin

  • La vídua de l'ex-espía demana 'accions contundents' contra el 'terrorisme d'estat rus'

VilaWeb

Redacció / ACN

21.01.2016 - 11:19
Actualització: 21.01.2016 - 12:24

Deu anys després de la seva mort, els investigadors del presumpte assassinat de l’exmembre del KGB Alexander Litvinenko han publicat els seus resultats definitius. La recerca confirma el que molts ja apuntaven: Litvinenko va morir després d’ingerir poloni 210. El més concloent però, és que els serveis d’intel·ligència britànica han pogut provar que van ser els excompanys i amics de Litvinenko, Andrei Lugovoi i Dimitry Kovtun, els que hi haurien introduït la substància letal dins el te que va prendre Litvinenko durant una trobada cordial entre tots tres al centre de Londres. 22 dies després, Litvinenko moria a la capital britànica envoltat per la polèmica.

‘Estic convençut que els senyors Lugovoi i Kovtun van posar poloni 210 a la tetera del Pine Bar, l’1 de novembre del 2006’ assegura el jutge Sir Robert Owens en l’informe de la investigació. Owen considera ‘probable’ que Andrei Lugovoi, actualment membre del Parlament rus, enverinés Litvinenko per ordre del Servei Federal de Seguretat Rus i que Dmitry Kovtun ‘també actues sota les seves ordres’.

‘Em satisfà molt que les paraules que el meu marit va pronunciar al seu llit de mort acusant Putin [del seu assassinat] hagin estat provades per un tribunal britànic’ ha dit la viuda d’Alexander Litvinenko, Marina, a les portes del Tribunal Suprem. Marina Litvinenko ha exigit al Regne Unit que actuï contra totes les formes de terrorisme, incloses les perpetrades pels mateixos estats i ha demanat que s’imposin sancions contra el govern de Putin. ‘Exigeixo la imposició de sancions econòmiques i que es prohibeixi viatjar als acusats, inclòs Putin’ ha demanat Marina Litvinenko, afegint que la nit passada havia rebut una carta on s’insinuava que el primer ministre britànic, David Cameron ‘no faria res davant les devastadores troballes’ del jutge Owens.

La conclusió de la investigació sobre la mort de Litvinenko arriba en un moment en què el departament d’Afers Exteriors del govern britànic es plantejava suavitzar les sancions econòmiques que els Estats Units i la Unió Europea van imposar al Kremlin i a algunes empreses després que Rússia s’annexionés Crimea l’any 2014. Segons fonts del Partit Conservador, el mateix ministre d’Afers Europeus del govern britànic, David Lidington, hauria demanat a Cameron no intensificar les sancions contra Rússia, ja que una certa millora de les relacions Londres-Moscou facilitaria arribar a un acord per posar a fi a la guerra civil que colpeja Síria.

Per la seva banda, el líder dels Liberal Demòcrates, Tim Farron ha mostrat públicament el seu suport a les demandes de Marina Litvinenko. ‘Un ciutadà del Regne Unit va ser assassinat als carrers de Londres amb poloni; va ser un atac al cort d’Anglaterra, als nostres valors i a la nostra societat’, ha sentenciat.

Rússia acusa Londres de violar la presumpció d’innocència
‘Moscou no acceptarà el veredicte de la justícia britànica pel que fa a la investigació del cas Litvinenko, Londres ha violat el principi de presumpció d’innocència’ han declarat fons del Kremlin a l’agència de notícies russa RIA. La font també troba ‘il·legítim’ que determinades parts de la investigació s’hagin mantingut en secret i augura ‘serioses conseqüències’ pel que fa a les relacions entre Londres i Moscou.

Per la seva banda, Lugovoi ha titllat les acusacions en contra seva ‘d’absurdes’. ‘Els resultats publicats avui posen de manifest, una vegada més, la posició antirussa de Londres: l’estretesa de mires i la falta de voluntat per part dels britànics per trobar una causa real que expliqui la mort de Litvinenko’.

Un dels homes forts del govern de Putin, Viktor Ivanov, podria haver jugat un paper clau en l’assassinat de Litvinenko. L’exoficial del KGB i actual cap de la divisió federal de narcòtics ha qualificat la investigació de ‘farsa’ i els resultats propis del ‘teatre de l’absurd’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem