La introducció de l’esport modern a Catalunya

  • Article publicat a la Fosbury, publicació associada a VilaWeb

VilaWeb

Redacció

27.04.2016 - 02:00

Quan Joaquim Ramis va fundar el gimnasio Español l’any 1861 no s’imaginava que estava posant les bases per a una autèntica revolució. Tampoc Claudi de Rialp quan va crear el club velocipèdic de Barcelona el 1884 o Narcís Masferrer quan va impulsar l’Associació Gimnàstica catalana el 1887. Cap d’ells es podia imaginar que allò que ells estaven introduint a Catalunya, l’esport modern, es convertiria en poques dècades en un dels grans fenòmens d’una nova societat, del renovat món del segle XX.

La convulsió que va caracteritzar el segle XIX a nivell mundial va donar lloc a un seguit de canvis i innovacions que han caracteritzat les societats en les quals vivim avui dia. A l’Anglaterra de la revolució industrial, la burgesia va anar guanyant terreny entre les classes benestants i a poc a poc va anar buscant activitats que lliguessin amb el seu estil de vida volgudament modern i elitista. D’aquesta manera, l’esport modern va començar a aparèixer i a créixer entre un sector de població que el que va fer va ser codificar i reglamentar una sèrie de pràctiques i activitats físiques i d’oci que d’alguna manera o altra ja existien però que no estaven estructurades ni unificades. Així, principalment a Anglaterra però ràpidament també a altres països europeus es van anar desenvolupant la majoria dels esports que coneixem i practiquem actualment.

Podeu continuar llegint l’article ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor