La Intersindical proposa un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística

  • El sindicat denuncia que tant l'estat espanyol com el Consell incompleixen els preceptes de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries

VilaWeb

EFE

21.02.2021 - 17:12
Actualització: 21.02.2021 - 20:54

La Intersindical Valenciana ha proposat, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística amb l’objectiu de garantir-la en tots els àmbits socials. En un comunicat, el sindicat ha assegurat que la situació del català requereix un gran consens social que serveixi per a establir els objectius i actualitzacions necessaris per a avançar en el procés de recuperació i normalització lingüística.

Ha considerat que la majoria de la societat valenciana està d’acord a impulsar l’ús i ensenyament de la llengua, per això proposa aquest pacte, amb la participació d’administracions, institucions, entitats, partits, sindicats, universitats, comunitat educativa i defensors de la igualtat lingüística real i efectiva. “Un pacte amb un procés de negociació que serveixi per a consensuar un full de ruta per a impulsar una autèntica normalització al sistema educatiu, però també a totes les administracions públiques, la justícia, els mitjans de comunicació, i més àmbits de la societat valenciana”, ha assenyalat.

La Intersindical Valenciana ha recordat que l’estat espanyol va ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que va entrar en vigor l’1 d’agost de 2001, però el Consell d’Europa ha denunciat que l’estat espanyol n’incompleix els preceptes, i que també ho fa el Consell perquè el decret de plurilingüisme impossibilita l’aplicació de programes d’immersió en català.

El sindicat considera que per a complir la Carta Europea s’han de posar en marxa un seguit de mesures que haurien d’estar contemplades al Pacte Valencià, com ara la promulgació d’una llei d’igualtat lingüística i les partides pressupostàries necessàries per a poder aplicar-la. També hauria d’incloure l’eliminació de les exempcions al català a les comarques castellanoparlants, la consideració del català com a llengua vehicular del sistema educatiu, l’establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, i la reciprocitat plena i l’espai audiovisual en català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor