La instal·lació de desfibril·ladors en zones rurals de Girona salva 38 vides per aturada cardíaca

  • El programa de la Diputació de Girona per a la instal·lació de desfibril·ladors fixos i mòbils en els 221 municipis de la província ha salvat 38 vides per aturada cardíaca fora de l'hospital, amb una taxa d'ús dotze vegades més alta en el cas dels mòbils, segons un informe de l'ESC Congress Barcelona 2017.

VilaWeb
Redacció
27.08.2017 - 14:43

GIRONA, 27 (EUROPA PRESS)

El programa de la Diputació de Girona per a la instal·lació de desfibril·ladors fixos i mòbils en els 221 municipis de la província ha salvat 38 vides per aturada cardíaca fora de l’hospital, amb una taxa d’ús dotze vegades més alta en el cas dels mòbils, segons un informe de l’ESC Congress Barcelona 2017.

Segons ha informat l’organització en un comunicat aquest diumenge, l’ús dels desfibril·ladors no és perillós i han recordat que mai poden matar a ningú, sinó tot el contrari, ja que són l’única possibilitat de salvar una persona que hagi tingut una mort sobtada o una aturada cardiorrespiratòria.

La majoria d’aquests dispositius de cardioprotecció es troben a les poblacions urbanes, en els hotels, centres comercials, aeroports, centres esportius, farmàcies, mercats, estacions de transport i fins i tot sales de festa.

Però aquest informe ha recordat la importància d’instal·lar-los en poblacions petites, com ho ha realitzat la Diputació de Girona des de l’any 2011, a través del seu dispositiu de salut Dipsalut i amb la valoració de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, que va calcular que era necessari instal·lar 747 desfibril·ladors fixos i mòbils.

El doctor Ramón Brugada de l’Hospital Universitari Doctor Trueta de Girona, i un dels autors de l’estudi presentat al Congrés Europeu de Cardiologia, ha assegurat que s’ha comprovat que l’ús d’aquests instruments “ha salvat la vida de persones que havien tingut arítmies i que les descàrregues elèctriques els van ajudar a recuperar el seu ritme normal”.

Així mateix, ha indicat que es tracta d’aparells de fàcil ús i assegurances, a més de que són “molt intel·ligents i no s’equivoquen mai”, encara que ha esmentat que no poden salvar a tothom, com en casos d’ictus, hemorràgies digestives severes o trencament d’aorta.

COM USAR-LOS

Així, ha explicat que cal llevar-li la camisa a la víctima, posar-li els pegats tal com indica el dibuix i després “el desfibril·lador ho fa tot, ni tan sols cal estrènyer un botó ja que són aparells automàtics”.

També ha assenyalat que és important actuar amb rapidesa i que els poden utilitzar persones “fins i tot sense formació” en cas d’emergència mèdica, alguna cosa que ja és legal des de l’any 2011, ja que abans es requeria una formació específica per manejar-los.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor