La inspecció de llibres de text catalans podria començar a partir del setembre

  • La nova consellera d'Ensenyament veu "obscurantisme i censura franquista" en la mesura

VilaWeb
Redacció
29.07.2017 - 10:37

La nova consellera d’Ensenyament veu “obscurantisme i censura franquista” en la mesura

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

La inspecció de llibres de text catalans anunciada al maig no ha començat i podria dur-se a terme a partir del mes de setembre o a final d’any, si bé “no és una prioritat” del Govern central, segons ha explicat a Europa Press el cap de la comissió de llibres de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antonio Garrido.

“No hi ha pressa: en algun moment ens demanaran els llibres”, ha assegurat Garrido, que ha dipositat màxima confiança en la professionalitat d’editors i autors de les publicacions, per la qual cosa no preveu problemes.

Encara que el Ministeri d’Educació manté la seva intenció de dur a terme aquesta revisió que va anunciar com a urgent, Garrido resta pressa a l’anunci, i ha destacat l’existència de contactes habituals de l’Associació Nacional d’Editors de Llibres i material d’Ensenyament (Anele) –cada dos o tres mesos– amb les administracions.

De fet, ha parlat d’una reunió general de representants d’Anele i del Ministeri al setembre, després que el secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, encarregués un “informe detallat i urgent” a l’alta inspecció sobre els llibres de text en diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, per plantejaments ideològics partidistes.

Davant aquesta situació, la nova consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Clara Ponsatí, ha vist “obscurantisme i censura franquista” en l’ordre d’inspeccionar les publicacions, i ha situat la decisió en una mera operació de propaganda.

“GEOGRAFIA DE CATALUNYA”

“No s’entén per què es van escandalitzar tant que es posés el focus en la geografia de Catalunya. Això passa a tot el món, que totes les matèries s’expliquen en referència a l’entorn immediat”, ha argumentat la consellera.

Al seu judici, “pot haver-hi llibres de text millors o pitjors, però no és treball de ningú el de censurar llibres, és inaudit, fins i tot, si hi hagués llibres que estiguessin molt malament”.

“INSTINTS AUTORITARIS”

“El nostre treball és educar a mestres que tinguin clar que els llibres de baixa qualitat no s’han d’utilitzar”, i ha carregat contra els instints autoritaris, que ha dit que manté el Govern central.

“La nostra postura és que el departament d’Ensenyament no fa censura dels llibres de text, no vigila les editorials, no vigila als professors quan escullen llibres de text”, ha asseverat Ponsatí.

Es tracta d’una operació propagandística que ens sorprèn perquè creiem en la llibertat d’expressió i la llibertat acadèmica”, ha opinat Ponsatí, que ha acusat el Govern central de mantenir el sistema educatiu català sota una situació de llibertat vigilada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor