La inflació baixa lleument, però el preu dels aliments es manté en màxims

  • La variació interanual continua molt alta, però respecte del mes passat baixa d'un 1,8% a les Illes, d'un 1,7% a Catalunya i d'un 0,8% al País Valencià

VilaWeb

Redacció

14.10.2022 - 09:32
Actualització: 14.10.2022 - 10:50

L’índex de preus de consum (IPC) ha baixat lleument al setembre en comparació amb el mes anterior per la baixada del preu de l’electricitat. Ara, aquest descens del preu de la llum no s’ha traslladat als aliments i les begudes no alcohòliques, que continuen en preus màxims. Destaca l’encariment dels llegums i les hortalisses, la llet, els formatges, els ous i la carn.

A Catalunya, l’IPC s’ha moderat fins al 8,5% interanual al setembre, segons que ha informat avui l’Institut d’Estatística espanyol (INE). Són 1,7 punts menys que no pas a l’agost i encadena dos mesos consecutius de baixades. La variació mensual a Catalunya ha baixat de vuit dècimes.

Tot i la tendència a la baixa de l’indicador general, el preu dels aliments ha continuat a l’alça. A Catalunya el menjar i les begudes no alcohòliques s’han encarit d’un 12,9% respecte de l’any passat, una taxa vuit dècimes més alta que no pas a l’agost. De fet, aquesta pujada és la més alta d’aquests darrers vint anys.

En canvi, els preus de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i els combustibles s’han moderat en comparació amb l’agost. Així, mentre que en el mes passat van registrar una pujada interanual del 22,6%, al setembre la taxa s’ha situat al 13,9%. En la variació mensual, l’INE indica que els preus han baixat d’un 4,4%. Respecte del mes passat també ha baixat el preu del transport, 1,4 punts segons la variació mensual. Ara, en comparació amb l’any passat, s’ha encarit d’un 9,2%. A l’agost aquesta taxa s’enfilava fins a l’11,3%.

A les Illes, la diferència interanual és d’un creixement del 8,9%, però també baixa en relació amb el mes anterior, que l’IPC va marcar una diferència respecte de l’any passat del 10,7%. És a dir, en un mes ha baixat d’un 1,8%. Destaquen els augments anuals en aliments i begudes no alcohòliques (13,5%), hotels, cafès i restaurants (11,9%) i habitatge (11,3%), que inclou l’energia.

Al País Valencià, la diferència respecte de l’any passat és del 9%. En canvi, s’ha registrat un descens de la taxa intermensual del 0,8%. Els sectors que més han reduït els preus al País Valencià han estat habitatge (amb una baixada de 6,5 punts), lleure i cultura (-1,1), transport (-1,0), hotels, cafès i restaurants (-0,6), begudes alcohòliques i tabac (-0,2) i comunicacions (-0,2).

Per contra, els sectors més inflacionistes han estat la roba i calçat (amb una pujada de 4,4 punts), l’ensenyament (1,7), el parament (0,7) i els aliments i les begudes no alcohòliques (0,3).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor