La indústria impulsa l’economia catalana, que creix més que l’espanyola

  • El Consell General de Cambres de Catalunya assegura que l'economia catalana representa el 19,2% de l'estatal, la xifra més alta d'ençà del 2000

VilaWeb

ACN

13.07.2018 - 11:22
Actualització: 13.07.2018 - 13:14

L’economia catalana ha crescut més que l’espanyola el 2017 i ja representa el 19,2% de tot l’estat espanyol, segons la memòria econòmica realitzada pel Consell General de Cambres de Catalunya. La directora de l’estudi, Carme Poveda, ha assenyalat que aquesta xifra és la més alta des del 2000 i l’ha atribuït al pes que la indústria ha guanyat en l’economia. Segons Poveda, els sectors que estan liderant la recuperació econòmica són el de les TIC i el científic. Amb tot, ha alertat que la despesa en R+D a Catalunya està ‘molt lluny’ de la d’altres països europeus. A més, també ha alertat de la creixent desigualtat social i de l’augment de la taxa de risc de pobresa en el treball.

La directora de la memòria ha destacat que el 2017 ha estat un ‘bon any’ pel que fa a l’economia i ha reconegut que el desenvolupament de l’economia mundial, especialment del comerç, ha tingut un ‘efecte positiu’ en l’economia catalana. També ha dit que el creixement econòmic actual és ‘més equilibrat’ que en el passat i que la ‘novetat’ és que es manté amb un superàvit exterior, un fet que no havia succeït en etapes expansives anteriors. 

Poveda ha assenyalat que el 2017 va augmentar la ‘diversificació de les vendes i les exportacions’ de les empreses, així com la ‘proporció de vendes dirigides a l’exterior’. Segons ha explicat, tres quartes parts de les vendes de les empreses catalanes van a mercats exteriors i només una quarta part estan dirigides al mercat espanyol. 

Un altre dels fets destacats és el ‘rellançament industrial’ que es viu a Catalunya. El sector industrial ha guanyat pes el 2017, amb un creixement que supera tant el de la indústria espanyola com el de la zona euro. Segons l’estudi, el pes de la indústria a l’economia és del 22,1%, el més alt des del 2008. 

El sector turístic també ha contribuït al bon estat de l’economia catalana, segons la memòria. Indica que s’ha produït un augment del turisme estranger, que creix per sobre del domèstic, i que, a més, va acompanyat d’un increment en la despesa dels turistes. Segons ha explicat Poveda, el 2017 també s’ha produït el major creixement en els darrers 10 anys pel que fa a l’ocupació indefinida. 

Poca inversió en R+D i innovacions tecnològiques 
La directora de la memòria ha alertat que s’ha produït un ‘retrocés’ en inversió en R+D i que només el 14% de les empreses catalanes han realitzat innovacions tecnològiques en els darrers tres anys, una xifra que està ‘lluny’ de la d’altres països europeus. A més, ha alertat que s’ha produït una pèrdua de poder adquisitiu i que hi ha una creixent desigualtat social i de pobresa en el treball. Una pobresa que, segons ha explicat, afecta especialment les famílies amb fills, un fet que segons Poveda ‘mostra les escasses ajudes i serveis de cura’ que s’ofereixen als ciutadans. 

Per la seva banda, el catedràtic de l’UPF Oriol Amat, que ha abordat l’estat de les empreses catalanes durant l’any passat, ha dit que el 2017 va augmentar el nombre de grans empreses a Catalunya respecte anys anteriors. A més, ha afirmat que les companyies han millorat la seva liquiditat i augmentat la seva rendibilitat i que s’estan aproximant a nivells de 2006 i 2007 en termes de rendibilitat. Amat ha assenyalat que les companyies estan creixent d’una manera ‘molt equilibrada’ i estan seguint unes ‘polítiques financeres molt prudents’. 

El catedràtic de l’UPF ha dit que el clima polític no ha beneficiat l’entorn empresarial i econòmic, però ha insistit que ha estat un ‘bon any’, malgrat que hi havia algunes ‘previsions catastrofistes’. Un altre catedràtic de l’UPF, José García Montalvo, ha dit que la revolució tecnològica ‘farà que moltes coses no siguin com eren’ i ha alertat que els mètodes per combatre la desigualtat en l’era de l’automatització no seran els mateixos que en dècades passades. 

A la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya també ha participat el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, que ha destacat que es tracta d’una ‘publicació puntera del país’ i que la d’enguany, centrada en la relació entre les universitats i les empreses, pot ser ‘útil per al Pacte Nacional per a les Universitats’ que està realitzant el govern. 

Valls ha destacat les bones dades de l’economia catalana durant el 2017, malgrat que ha estat un any ‘complex’. Segons el president del Consell de Cambres de Catalunya, aquest fet és la mostra que Catalunya manté ‘uns fonaments sòlids’. En aquesta línia, el director d’Institucional del Banc Santander, José María Martínez, ha dit que el fet que el PIB de l’economia catalana creixi per sobre del 3% ‘confirma la consistència de la recuperació econòmica’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor