19.12.2020 - 21:50
|
Actualització: 20.12.2020 - 13:14
La Cambra de Representants belga va fer aquest dia 2 passat una sessió, al vídeo de la qual ha tingut accés VilaWeb, en què representants de diversos partits polítics van interrogar el ministre de Justícia, el liberal Vincent van Quickenborne, i van criticar durament l’estat espanyol. Les preguntes tenien a veure amb l’extradició dictada fa poc per Bèlgica de Jaione Jauregui, però els parlamentaris que hi van intervenir van criticar durament l’estat espanyol i la situació aquí dels drets humans. Al debat hi van prendre la paraula Ellen Samyn, del partit ultradretà Vlaams Belang, el socialista Joris Vandenbroucke i Kristien van Vaerenbergh, de la Nova Aliança Flamenca, membre de l’Aliança Lliure Europea, partit del qual formen part també ERC, el Bloc Nacionalista Valencià, el PSM-Entesa Nacionalista i Unitat Catalana.
L’exiliada basca va ser lliurada aquest 22 de novembre a l’estat espanyol. Feia disset anys que Jauregui vivia a Bèlgica i quaranta-dos que era fora de l’estat espanyol. A Gant era una cuinera coneguda i hi feia vida normal.
La manera com va ser detinguda i extradida va aixecar crítiques molt dures a Bèlgica. A la sessió enregistrada, el parlamentari socialista Joris Vandenbroucke s’exclamava comparant com se l’havia tractada a Bèlgica i com se la va tractar a l’estat espanyol. Vandenbroucke va dir que a Bèlgica la detenció havia estat molt discreta, sense presència de la premsa i que en canvi a l’estat espanyol l’havien “passejada com si fos un trofeu davant les càmeres”. “És això normal?”, es preguntava, i va remarcar que Jauregui sempre es va presentar davant les autoritats i tenia una vida pública normal a Gant. També es va mostrar indignat perquè la justícia espanyola havia portat Jauregui a una presó diferent de la que havia acordat amb les autoritats belgues, i per les condicions de la detenció. “Tinc qüestions serioses al respecte”, va dir, i va demanar al govern belga que, mitjançant els seus canals diplomàtics, vigilés “això que les autoritats espanyoles en diuen garanties”.
Després de Vandenbroucke, va prendre la paraula la diputada de la Nova Aliança, Kristien Van Vaerenbergh, que va començar de manera contundent: “Ja coneixem la reputació de l’estat espanyol i som conscients que han violat els principis legals en diverses ocasions”, fent referència a continuació als informes d’Amnistia Internacional i a allò que li va passar al president Puigdemont “i als nou presos polítics que són encara a la presó”. “Els reports internacionals deixen clar que l’estat espanyol menysté la llei en la relació amb les minories, posant per davant el nacionalisme espanyol.” Per tot plegat, la diputada va considerar que Jaione Jauregui no hauria d’haver estat extradida. La diputada també va demanar al ministre que vigilés mitjançant els serveis diplomàtics les condicions en les quals Jauregui està empresonada.
Abans havia pres la paraula la diputada del Vlaams Belang, Ellen Samyn. A la seva intervenció va denunciar que encara que les autoritats espanyoles havien afirmat que no sotmetrien Jauregui a un tracte degradant, això no va ser així. Samyn també va recordar en aquest punt que això ja era conegut per ocasions anteriors i en concret “per allò que passa a Catalunya”.
A la resposta a aquestes intervencions el ministre de Justícia, Vincent van Quickenborne, va llegir un text preparat en què afirmava que les autoritats belgues havien rebut garanties de les autoritats espanyoles respecte del tracte que Jauregui rebria i va dir que mitjançant vies diplomàtiques faria un seguiment de la situació.