La independència de Catalunya tan sols preocupa un 1,4% dels espanyols, segons el CIS

  • La preocupació per la corrupció repunta 8,3 punts i la desocupació continua encapçalant el llistat de problemes

VilaWeb

Redacció / ACN

08.03.2016 - 13:51
Actualització: 08.03.2016 - 16:15

El baròmetre de febrer del Centre d’Estudis Sociològics (CIS) espanyol pregunta per primer cop si els preocupa la independència de Catalunya. I tan sols preocupa a un 1,4% dels enquestats. En canvi, el sondatge mostra un augment de la preocupació dels espanyols pels problemes relacionats amb la corrupció i el frau, que passen del 39,2% de les respostes al gener del 2016 al 47,5% al febrer d’aquest mateix any. 8,3 punts més que consoliden la percepció de corrupció com a segona resposta més repetida pels enquestats, però lluny de la principal, la desocupació, que guanya una dècima respecte al mes de gener i apareix al 78% de les respostes. La tercera preocupació és, de nou, els problemes econòmics(25,1%) i la quarta ‘els polítics en general, els partits i la política’ (22,2%). Els ‘nacionalismes’ cauen en el llistat de problemes citats pels enquestats. Si al gener apareixien al 2,6% de les respostes, al febrer només consten al 0,2%.

Així consta a l’estudi que es va fer entre l’1 i l’11 de febrer mitjançant 2.500 entrevistes a tot l’estat espanyol. Els enquestats també situen al llistat els problemes socials (11,4%), la sanitat (9,6%), l’educació (8,5%), la qualitat de l’ocupació (4,1%), el terrorisme internacional (3,5%), la immigració (3,3%) i les retallades (2,5″).

Un 9,8% creuen que l’estat ha de reconèixer el dret a la independència
L’estudi també pregunta per la forma preferida d’organització de l’estat. El 39,9% vol un estat amb comunitats autònomes com l’actual, el 16,8% un estat amb un únic govern central sense autonomies, i el 12,9% un estat on les comunitats autònomes tinguin més nivell d’autogovern.

Els partidaris d’un estat que reconegui el dret d’autodeterminació se situen al 9,8%. Són 0,8 punts menys que al gener del 2016, quan eren el 10,6%. Per últim, els partidaris d’un estat on les comunitats autònomes tinguin menys autogovern són el 8,9%.

Pel que fa a la situació econòmica, el grup de respostes més nombrós apunta que és ‘dolenta’ (41,2%) i ‘igual’ que fa un any (52,5%). A més, la majoria de la població també creu que d’aquí un any estarà ‘igual’ (39,7%) o ‘pitjor’ (18%), mentre que els que pensen que estarà millor són un 19,4%.

Els ciutadans també creuen majoritàriament que la situació política és ‘dolenta’ (41%) o ‘molt dolenta’ (35,7%) i que està ‘igual’ (43,9%) o ‘pitjor’ (43,3%) que fa un any. No tenen perspectives de millora perquè el 31,1% creu que d’aquí un any estarà ‘igual’ i un 21,3% ‘pitjor’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor