La incertesa tenalla l’inici del cicle faller a la ciutat de València

  • Les comissions presenten els ninots per a l’exposició que s’inaugurarà a finals d’aquesta setmana

VilaWeb
Els ninots fan cua per a ocupar el seu lloc a l'exposició. (Fotografies: Prats i Camps)

Redacció

12.07.2021 - 19:52

Sense demostracions d’alegria, i enmig de l’explosió de la cinquena onada de la covid, el calendari de les falles del mes de setembre avança inexorable. A la Marina de València, a l’antiga base de l’Alinghi, de la Copa de l’Amèrica, comença a prendre forma l’Exposició del Ninot. 

Les comissions falleres han recuperat els ninots dorments des de fa més de quatre-cents cinquanta dies dels magatzems dels artistes o del recinte de Fira València, i els duen al port en espera del veredicte del públic. En aquesta primera jornada ho han fet en plena ponentada a més de quaranta graus.  

És la primera volta que els ninots s’exposen a la Marina. Tradicionalment es feia al Museu de les Ciències que, des de fa setmanes, és un gran centre de vaccinació contra la covid.

Poc ambient de festa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

No hi faltaran les escenes costumistes d’avis i néts amb gossets i taronges. Habitualment, l’arribada dels ninots a l’exposició és ja una festa en si mateixa. Ara no ha sigut així. La majoria els ha traslladats l’ajuntament amb mitjans propis. Un darrere l’altre han estat dipositats en fila, com si també guardaren la distància de seguretat, abans de ser col·locats al lloc que els correspon. Algunes comissions, no obstant això, han decidit de fer ninots nous com a símbol que reviscolar és possible.

Aquesta primera acció festiva de les falles ajornades i adaptades a la pandèmia coincideix amb un repunt de la incidència acumulada, de l’augment de persones hospitalitzades i, sobretot, amb un enduriment de les restriccions. L’exposició s’inaugura divendres dia 16.

Programa flexible

Davant els primers indicis que això podria passar, el batlle de la ciutat, Joan Ribó, va oferir a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, la possibilitat d’establir un protocol flexible que concrete i supedite la celebració dels diferents actes festius al nivell de risc en què estiga la ciutat. “Es pretén que hi haja diferents nivells d’afectació que determinen quins actes es poden fer i quins no, i com fer-los”, va dir Ribó instants abans de tranquil·litzar les comissions: “Les falles es podran plantar i cremar”. 

Tant l’ajuntament com aquells que defensen la celebració d’unes falles adaptades el mes de setembre, al·leguen que les onades de la covid són imprevisibles. Esperen que d’ací a un mes i mig l’embat d’aquesta cinquena onada haurà amainat. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor