La impressió 3D contribuirà a transformar més de 400 perfils professionals, segons Barcelona Activa

  • La tecnologia d'impressió 3D podria impactar en 420 perfils professionals del mercat laboral actual i contribuir a la creació de nous llocs de treball en els pròxims deu anys, segons constata a l'informe 'Impacte i potencial de la impressió 3D a la feina' elaborat per Barcelona Activa.

VilaWeb
Redacció
22.06.2016 - 17:51

BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

La tecnologia d’impressió 3D podria impactar en 420 perfils professionals del mercat laboral actual i contribuir a la creació de nous llocs de treball en els pròxims deu anys, segons constata a l’informe ‘Impacte i potencial de la impressió 3D a la feina’ elaborat per Barcelona Activa.

L’estudi ha estat publicat en el marc de la celebració aquesta setmana a Barcelona de la primera edició de la trobada d’àmbit internacional In(3D)ustry, organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

Assegura que la impressió 3D és una realitat creixent a tot el món que els anys vinents transformarà la indústria i, de manera transversal, la resta de sectors econòmics i el mercat laboral, ja que és una tecnologia innovadora que permetrà a les empreses augmentar la seva competitivitat mitjançant la reducció de temps i costos.

En aquests moment gran part de les oportunitats laborals estan relacionades amb activitats de suport com l’educació i la divulgació i de creació de la tecnologia i desenvolupament de màquines i materials, però amb vista als pròxims anys s’espera que la fabricació digital comportarà la transformació d’una gran part dels perfils existents i crearà altres nous.

SECTORS EN CREIXEMENT

Per a Catalunya, els experts apunten que els sectors que presenten més i majors oportunitats directes per a l’aplicació de la impressió 3D són els de salut i biomedicina, automoció, indústria metalomecànica i indústria química.

Posa com a exemple l’empresa catalana Avinent, amb seu a Santpedor (Barcelona), que és referent mundial en impressió 3D de pròtesis dentals i odontologia digital, i explica que hi ha al voltant de deu empreses a Catalunya que dissenyen i/o construeixen màquines de fabricació additiva, entre les quals destaca per la seva dimensió HP, amb centre a Sant Cugat del Vallès (Barcelona).

ESPAIS D’APRENENTATGE

L’Ajuntament de Barcelona té la Xarxa d’Ateneus de Fabricació, espais públics i oberts a tot el món en els quals permet aprendre i experimentar amb les màquines de fabricació digital, “amb l’objectiu que els ciutadans puguin involucrar-se en projectes amb tornada social que tinguin un impacte en el seu entorn i que promoguin un canvi de model econòmic més obert, col·laboratiu i democràtic”, ha assenyalat Barcelona Activa.

Alhora, al parc Tecnològic de Barcelona Activa s’ha obert fa un any un Centre de Promoció Industrial que té espais de fabricació, equipats amb tecnologia de prototipus i impressions 3D, i una zona d’exposició de la tecnologia desenvolupada a Barcelona.

En aquest parc hi ha una cinquantena d’empreses instal·lades, sobretot del sector informàtic, de telecomunicacions, electrònica, energies renovables i de l’àmbit industrial i aeroespacial, que en total contracten 530 persones.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor