La història de les paraules: ‘seitó’ o ‘aladroc’

  • VilaWeb publica cada dia un mapa dinàmic per a veure el repartiment dialectal de paraules sinònimes · La informació i el mapa són extrets de la web Estratigrafia Dialectal, dels professors Germà Colón i Maria-Pilar Perea

VilaWeb

Redacció

03.08.2016 - 22:00
Actualització: 30.04.2024 - 13:44

Publiquem una nova fitxa de l’Estratigrafia Dialectal, elaborada pels professors Maria-Pilar Perea i Germà Colón. Avui ens parlen de dos termes, tan antics l’un com l’altre, que es reparteixen d’una manera que a hores d’ara ja no ens ha de sorprendre: ‘seitó’ al Principat, ‘aladroc’ al País Valencià i les Illes.

A sota del mapa, podeu llegir tota la informació històrica sobre aquests mots, extreta de la web dels autors. Podeu veure’n la fitxa sencera ací. Si voleu llegir les fitxes publicades, cliqueu damunt l’etiqueta ‘Estratigrafia Dialectal’, al final d’aquest article.

Aladroc   Seitó

Es tracta de dos arabismes que prenen el significat del peix Engraulis ancrasicholus, castellà boquerón. El primer, seitó o asseitó, es documenta des de mitjan segle XIV i viu al Principat (Costa de Llevant, Barcelona, Tarragona). Hom ha dit que també viu a terres valencianes, p. ex., a Vinaròs, però aquesta afirmació no és exacta. En contraposició, cal esmentar aladroc (atestat des del segle XIV), propi de les Balears i del País Valencià. Bé que hom cita algun text del nord, avui aladroc és desconegut a Catalunya, de la mateixa manera que seitó s’ignora al sud.

Vegeu també:          

—L’evolució de la llengua, mot a mot (presentació de la sèrie, 14-7-2016)

—Una web explica com han evolucionat les paraules a cada dialecte (article sobre l’Estratigrafia Dialectal, 15-5-2016)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor